Tidiga trauman bakom barns apati

Det är inte bara långa handläggningstider och upprepade avslag som får asylsökande barn att hamna i ett apatiskt tillstånd. Framför allt beror barnens psykiska problem på traumatiska upplevelser i hemlandet.

Det visar en studie från barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Stockholms län. Det berättar Göran Bodegård som är överläkare på Karolinska sjukhusets barnavdelning.

– Av de allra svåraste ungarna som vi har behandlat har ju över hälften av dem faktiskt inte varit i Sverige mycket länge och fått en massa avslag, säger han.

Trauman
Under de senaste två åren har barnavdelningen på Karolinska sjukhuset i Solna behandlat allt fler barn från familjer som söker asyl i Sverige. Kontaktlösa barn som varken äter eller dricker.

Det är just de traumatiska upplevelserna som de här barnen bär med sig som är avgörande för deras apatiska tillstånd, menar överläkare Göran Bodegård.

– Jag är lite trött på den här förenklade diskussionen att det är svensk asylhandläggning och så vidare som rår för det här. Det är det naturligtvis inte.

– Det här är människor som kommer hit med väldigt svåra psykiska skador. De klarar olika bra den typen av hantering som vi bjuder på. Den är bitvis inte alls bra när det gäller vissa utav de här människorna, säger Göran Bodegård.

Borde upptäckas tidigare
I studien har man följt 16 svårt traumatiserade flyktingbarn. Hur många som är drabbade i hela landet är omöjligt att veta, men det handlar om hundratals barn, tror Göran Bodegård.

Det är barn med så svåra upplevelser att myndigheterna borde försöka upptäcka dem redan när de kommer till den svenska gränsen, för att man ska kunna ge dem rätt vård.

– De flesta utav dem som insjuknar i en väldigt svår devitalisering, de har ofta haft barnpsykiatriska symtom tidigare i livet eller varit allvarligt sjuka, eller också finns det en psykisk skörhet i familjen.

– Det där är ju saker som är svåra att enkelt få reda på, men om man inte alls försöker ta reda på det, så kommer man att missa det, säger Göran Bodegård.

Även om de långa handläggningstiderna inte är direkt avgörande för barnens hälsa, så är uppehållstillstånd en förutsättning för att barnen ska kunna bli friska.

– Det de här barnen behöver är uppehållstillstånd och väsentlig barnpsykiatrisk behandling, säger Göran Bodegård.

Niklas Forsberg, P1 Studio Ett
niklas.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista