Räddningsarbetare letar efter skadade i tågolyckan i Turkiet.

Kritiken obarmhärtig mot turkiska regeringen

Kritiken och fördömandena är hårda i Turkiet i dag, fredag, efter tågurspårningen i går kväll som krävde 36 människors liv. Det är regeringen som får skulden för att den tagit alltför stora risker med införandet av snabbtåget.

Uppröjningsarbetena fortsätter på olycksplatsen i nordvästra Turkiet. Vagnarna i det alldeles nya tåget lyfts upp med kranar.

Fackföreningsledare, oppositionspolitiker och medierna säger enstämmigt att regeringen inte lyssnade till varningarna från experterna, utan drev igenom projektet med nya snabbtåg utan att förbättra det ställvis över hundra år gamla järnvägsnätet.

– De dog för en show, skriver tidningen Milliyet medan tidningen Sabah kallar det för Expressmassakern.

Lokföraren i polisförhör
Orsaken till tågurspårningen är fortfarande inte klarlagd. Lokföraren sitter i förhör hos polisen för att klargöra om tåget kan ha körts för fort på den gamla rälsen eller om det uppstod ett tekniskt fel. Sabotageteorin avvisas däremot.

De nya snabbtågen togs i bruk med en stolt premiärminister visslande i pipan för premiärturen i början av juni. Innan dess hade invändningar kommit från experter om att de gamla järnvägsrälsarna inte skulle klara expressfarterna men varningarna ignorerades.

Oklara uppgifter
Oppositionsledare Deniz Baykal säger att om en regering handlat så oansvarigt i ett annat land hade den redan avgått. Regeringen har dock en övertygande majoritet i parlamentet och var, åtminstone före tågkatastrofen, mycket populär.

Timmarna efter urspårningen såg olyckan ut att ha en mycket större omfattning. Då uppgav hälsoministeriet upp till 139 döda. Under natten ändrades den uppgiften till 36 omkomna och 81 skadade, men den ansvariga ministern har inte kunnat förklara hur de felaktiga uppgifterna uppstod.

Christina Gustafsson, Jerusalem
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista