Kvinnan sköt en älgkalv och kulan träffade också mannen. Arkivbild. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Kvinna åtalas

Kvinna åtalad - dödade man vid jakt

"Extremt ovanlig olycka"
1:10 min

En 32-årig jägare åtalas för vållande till annans död, efter att oavsiktligt ha skjutit ihjäl en 71-årig man i Ljungby kommun i början av december, när hon sköt en älgkalv.

Kvinnan sköt en älgkalv och kulan gick igenom och dödade älgen och träffade också den 71-årige mannen, som var ute och åkte skidor i området.

Åklagaren menar att kvinnan var oaktsam och vill nu att tingsrätten prövar om hon gjort sig skyldig till brott.

Vid den kommande rättegången ska rätten besöka den plats där olyckan ägde rum, för att få en bättre bild över händelseförloppet.

Dessutom ska en jaktvårdskonsulent höras som vittne om de krav som ställs för hur ett skott får avlossas, med tanke på de krav på kulfång som ställs.

En kula som avlossas från ett vapen som används vid älgjakt, kan vara dödligt på mycket långa avstånd och därför är det viktigt att jägaren ser till att det finns tillräckligt kulfång.

Kvinnan själv förnekar brott.

Dödsfall i samband med jakt är mycket ovanliga. I genomsnitt sker det två dödsfall per år i samband med jakt, men då är också bilolyckor och sjukdomsfall inräknade.

– Den här olyckan är extremt ovanlig, framför allt att det är en utomstående som har drabbats. Det har mig veterligen bara hänt en gång tidigare i Sverige, att någon som inte har deltagit i jakten har skadats eller dödats av jägarnas kulor, säger Daniel Ligné, som är biträdande riksjaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".