Minister optimistisk om jobben

Arbetslösheten stiger, men arbetslivsminister Hans Karlsson tror att en vändning kommer under 2005. Han delar inte oron för att de nya jobben ska hamna i Östeuropa, Indien eller Kina.

Arbetslösheten stiger trots många rapporter om stigande vinster och trots tecken på att företag börjar anställa igen.  

– Vi kommer att få se ytterligare utflyttningar av jobb. Vi kommer också att få se flera jobb i Sverige. Det där går hand i hand. Vår förmåga att ha en hög sysselsättning ligger i förmågan att omvandla jobb i Sverige till högkvalitativa jobb. Det har vi lyckats med förut och det kommer vi att lyckas med också i fortsättningen, säger Hans Karlsson.

Tror inte på varning om utflyttning
Arbetslivsministern tror alltså att nya jobb kommer. Och varningar från företag, som Astra Zeneca, om att de kan flytta verksamhet om de inte får ett bättre bemötande, gör inget djupare intryck på honom.

– Jag kan ha respekt för företag som av rationella skäl och marknadsskäl väljer att investera i andra länder, men om man hotar för att påverka politiken, då blir jag inte särskilt imponerad, säger han.

Fler utan arbete
Men fortfarande är läget på arbetsmarknaden svårt. Enligt Statistiska centralbyrån var 265 000 arbetslösa i juni. Det är 75 000 fler än för ett år sedan och 30 000 fler än i maj.

Regeringens sysselsättningsmål är mer avlägset än för ett år sedan och på Dagens Nyheters debattsida skrev finansminister Bosse Ringholm idag att den öppna arbetslösheten måste ned under 4 procent, från dagens 5,8 procent.

Utdragen lågkonjunktur
Hans Karlsson säger att regeringen ska försöka nå målet bland annat genom större satsningar på arbetsmarknadsprogram, åtminstone till och med våren 2005. Men han medger att regeringen kunde gjort mer för sysselsättningen.

– Lågkonjunkturen blev mycket mera utdragen än vad vi trodde. 2003 blev ett mycket sämre år. Vi minskade antalet åtgärder under 2003 på ett sätt som inte var bra, säger Hans Karlsson.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".