Advokat kräver utredning om avvisning

Det juridiska ombudet för den ena av de två terrormisstänkta, avvisade egyptierna kräver att den svenska regeringen via EU trycker på för att få till stånd en internationell oberoende utredning om männen utsatts för tortyr eller inte.

– Sverige är ju medlem i EU och bör ta upp den här frågan i ministerrådet och försöka få de andra medlemsstaterna att rikta påtryckningar mot Egypten och jag tror inte Egypten alls är okänsligt för detta, säger egyptierns juridiska ombud Bo Johansson.

Johansson menar att det finns starka skäl att tro att Sverige brutit mot FN:s konvention mot tortyr då de avvisade de terrormisstänkta egyptierna till ett land där de löpt risk att utsättas för tortyr. Avvisningen skedde med amerikansk hjälp från Bromma i december 2001.

Prövning i november
Något som talar för att Sverige brutit mot konventionen i detta fall är att en av de avvisade egypterna fått prövningstillstånd i FN:s kommitté mot tortyr, säger Johansson.

Prövningen kommer troligen att göras under november och kan mynna ut i kritik mot den svenska regeringen.

Elchocker och avbruten sömn
Då Bo Johansson framförde sin klients klagomål till FN:s kommitté mot tortyr presenterade han de uppgifter som talar för att den man som nu sitter fängslad i Egypten verkligen torterats. Det rör sig om vittnesuppifter från honom själv, hans mamma och hans försvarare i Egypten, detta ställt i relation till vad som är känt om tortyr i Egypten, säger Johansson.

Tortyren skulle ha bestått i att mannen inte fått sova, fått elchocker, slag, tvingats vistas i kalla utrymmen, legat bakbunden veckovis och hindrats från att gå på toaletten, enligt Johansson.

Annika Lund
annika.lund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".