Konkurrensverket förespråkar konsumentpaneler på Systembolaget.

"Systemets kunder bör få större inflytande"

Uppdaterad 16:45
Konkurrensverket vill ge Systembolagets kunder mer makt över vad som ska finnas på Systemets hyllor. För i dag är det bara var fjärde flaska som tar sig dit via konsumentpaneler.

Janne Olsson och Alf Wallström som var kunder på Systembolaget på fredagen ser gärna att de får mer inflytande över sortimentet.

– Självklart ska vi kunna få välja eller ha större inflytande, säger de.

Tror du att sortimentet skulle se annorlunda ut om konsumenterna stod för till exempel hälften av vad som togs in här?

– Ja det tror jag, men jag vet inte hur det skulle se ut. Jag vet hur den skulle se ut om jag fick bestämma i alla fall, säger Alf Wallström.

Kunderna har för lite inflytande
Bara var fjärde flaska som säljs i dag har hamnat på Systembolagets hyllor via olika inflytande från kunderna. Konkurrensverket menar i sin rapport som man nu överlämnar till EU-kommissionen att det är alldeles för lite.

– Det vi pekar på är ju frågor som gäller konkurrensen mellan leverantörer hos Systembolaget. Och där man, tycker vi, har anledning att försöka balansera möjligheterna för olika leverantörer att komma in, säger Claes Norgren som är generaldirektör på Konkurrensverket.

75 procent av allt som hamnar på hyllorna bestäms av Systembolagets inköpare som varje år tar ställning till cirka 12 000 offerter från leverantörerna, som alla kämpar febrilt för att få just sina produkter på Systembolagets hyllor.

Fler vägar till hyllorna
Men bara 1 000 produkter varje år klarar det hela vägen. Konkurrensverket vill se att fler vägar öppnas för leverantörerna att få in sina produkter. Och det finns alternativ förutom Systemets egna inköpare, menar Claes Norgren.

– Vi menar att man bör bredda eller så att säga ombalansera möjligheten att komma in i sortimentet genom att öka på möjligheten via konsumentpanel till exempel, säger han.

Johanna Ahl
johanna.ahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".