Skadade libyer ligger och väntar på att bli evakuerade från Misrata. Foto: Nasser Nasser/Scanpix.

Strider rasar på flera håll i Libyen

"Kadaffistyrkor attackerar just nu med stridsvagnar"
1:56 min

I Libyen har hårda strider rasat på flera håll i dag, och striderna spred sig också till den tunisiska sidan av gränsen. I den svårt sargade staden Misrata har Kadaffistyrkor åter använt sig av stridsvagnar och tungt artilleri.

Ekot har talat med en läkare på ett sjukhus i Misrata som säger att striderna där varit hårda och att man inte på flera dagar fått hjälp av Natoplan. 

– Den senaste veckan har Kadaffistyrkorna inte kunnat använda stridsvagnar och tungt artilleri i närheten av centrala Misrata eftersom de då attackerades av Natoflyg, men idag har de åter använt stridsvagnar, det betyder att de känner sig säkra säger läkaren. 

– De senaste två dagarna har vi inte sett skymten av Natoplan och därför har Kadaffistyrkorna börjat använda sig av stridsvagnar igen. Vi vädjar till Nato att intensifiera sina uppdrag i Misrata, säger läkaren i Misrata som vill vara anonym. 

Läkaren berättar att det under torsdagen dödades minst tolv personer i strider i och alldeles i utkanten av staden. Hur många som mister sina liv under fredagen kunde han under intervjun inte säga. 

Han konstaterade luttrat att de dödade och skadade ännu inte kommit in från fronten. Trots det hade han fullt upp och kö till operationssalarna. Hans sjukhus lider brist på både utrustning och mediciner och man tvingas hushålla med tillexempel bedövningsmedel. 

– Vi måste klara oss med det vi har säger läkaren, men om Kadaffi fortsätter kommer vi inte att klara det så mycket längre. 

Trots avsaknaden av Natoplan under dagens intensiva strider har Nato ändå ingripit i närheten av Misrata under fredagen. Kadaffitrogna togs på bar gärning av Natofartyg när de lade ut minor i närheten av hamnen. 

Det svårt krigshärjade Misrata är som en kittel kokandes av rykten, de flesta osannolika och barbariska, andra mer troliga. 

Ett rykte är att Kadaffi förbereder ett storskaligt anfall mot staden, ett anfall som i det närmaste kommer att radera Misrata från kartan. 

--Varje dag väntar vi oss det stora anfallet, och vi måste försvara oss. Han, Kadaffi, kommer att göra mer och mer, säger läkaren som inte tror att Kadaffi skyr några som helst medel. 

Också i västra Libyen har hårda strider rasat i dag. Den karga bergsstaden Zintan anfölls men där avbröts attackerna av Nato. 

I Tunisien har strider rasat sedan Kadaffistyrkor jagat in rebeller i den lilla gränsstaden Dehiba. Skottväxling utbröt mellan libyska regeringssoldater och tunisiska soldater, men Kadaffistyrkorna tvingades ge upp och avväpnades innan de skickades tillbaka obeväpnade över gränsen. 

Gränsövergången står nu åter under rebellernas kontroll.

Utvecklingen visar att kriget är som ett gummiband, där rebeller avancerar för att sedan tryckas tillbaka och vice versa.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".