Många har stora skulder och rörliga lån. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Hushållens skulder ökar – men inte lika snabbt

"Inte konstigt när Riksbanken höjer räntan"
0:52 min

De svenska hushållen fortsätter att låna mer pengar, men hushållens skulder ökar inte lika mycket som tidigare.

Färska siffror från SCB visar att ökningstakten var 7,3 procent i mars. Det var något lägre än månaden innan, då ökningstakten var 7,5 procent, och klart lägre än mars i fjol, då skulderna ökade med 9,3 procent.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth tror att hushållen märkt av att det blivit dyrare att låna och därför också kommer att låna mindre pengar framöver.

– Hushållen börjar bli mer försiktiga. Skulderna ökar fortfarande, men i en långsammare takt. Det är inte så konstigt med tanke på att Riksbanken höjer räntan och vi har fått regelförändringar. Man pratar om ytterligare, andra regelförändringar. Hushållen rättar mun efter matsäck.

Sjunker ökningstakten tillräckligt fort?

– Ja, vi tror att den kommer att sjunka ganska ordentligt framöver, i takt med att Riksbanken höjer räntan. Hushållen är väldigt räntekänsliga i dag. Det är många som lånar rörligt och man har stora skulder i en hel del hushåll. Det gör att man kommer att anpassa sig.

Hur tror du att Riksbanken tolkar dagens siffra?

– Jag tror att de är ganska nöjda med det de ser. Vi har en långsam förändring. Det är bra.

Vid nästa räntemöte blir det ytterligare en höjning, efter den här siffran?

– Ja, och därefter ytterligare, så det är viktigt att anpassa sig och det är det vi ser hos hushållen nu. Hushållen är ofta rationella, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

I dagens statistik syns också att utlåningen till företag börjat ta fart igen efter krisen. I mars ökade utlåningen med tre procent. Det var mer än i februari, då ökningstakten var knappt två procent.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".