Dragkamp för att få behålla regementen

Nu inleds slutspurten i årets stora regionalpolitiska dragkamp. Den handlar om vilka regementen som blir kvar och vilka som läggs ner i höstens stora försvarsbeslut.

En av de orter som kämpar för sin överlevnad på den militära kartan är Karlskrona.

Göran Persson trumfkort
Det senaste trumfkortet från Blekinges landshövdning Ingegerd Wärnersson var att statsminister Göran Persson kom på besök häromveckan under sin semester, och fick en grundlig visning av marinbasen.

– Han fick en väl samlad bild av hela försvaret, hur det ser ut här. Han har tidigare talat om att han tycker att länet är bra. Men som statsminister säger han väl det även när han besöker andra delar, säger hon.

– Jag gjorde allt vad jag kunde för att tala om för vår statsminister att Blekinge ska få behålla sitt regemente. Men jag vet ju själv att innan propositionen är lagd yttrar man sig inte om vem man kommer ge företräde till, fortsätter hon.

Varv argument för Karlskrona
Göran Persson fick bland annat se fartyg som byggts på Kockums varv. Att man just har ett varv är ett av argumenten som Ingegerd Wärnersson menar talar för Karlskrona, en ort som skulle förlora 3 000 jobb direkt, och än fler indirekt om man blev av med sin marinbas.

Marinen är ett av de områden som kan vänta stora förändringar i det försvarsbeslut som kommer mot slutet av året och som sannolikt innebär att en tredjedel av landets regementen försvinner.

Marinen har i dag regementen på tre ställen i landet. Förutom marinbasen i Karlskrona finns ett amfibieregemente i Göteborg.

I Stockholmsområdet finns såväl marinbas som amfibie. I ÖB:s förslag till ny organisationen talas om att utbilda amfibiesoldater på bara ett ställe i landet och en marin huvudbas för flottan och dessutom en sidobas med mindre uppdrag.

Göteborg vill vara kvar
Förutom Karlskrona är främst Göteborg den region med marin närvaro där många känner oro idag. Regementschefen för Älvsborgs amfibieregemente Stefan Gustavsson hoppas kunna övertyga beslutsfattarna om vikten av ha kvar Göteborg på den militära kartan.

– Det nya försvaret, som ska vara ett insatsförsvar, ska aktivt jobba för svensk och europeisk säkerhet. Det måste vara på en plats där vi är lättåtkomliga och där vi kan öva året om. En sådan plats är Göteborg, menar han.

Förslag i september
I september lägger regeringen fram sitt förslag om det nya försvaret som riksdagen ska ta beslut om senare under hösten. Stefan Gustavsson säger att han tyvärr tror att försvarspolitiska såväl som regionalpolitiska intressen kommer att spela in.

Socialdemokratiska kommunalrådet i Göteborg, Göran Johansson, tycker att det är dags att Karlskrona står tillbaka. Han vill att man formar en modell med marin närvaro på öst- respektive västkust.

– Det är klart att alla försöker påverka Göran Persson. Det vill vi också göra. Vi kommer inte låta Göran Persson bara besöka Karlskrona och höra deras argument. Han måste höra argumenten för Göteborg också, säger han.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista