Rekordmånga läkare från Europa har ansökt om svensk läkarlegitimation. Personerna på bilden har inget samband med artikeln.

Rekordmånga läkare vill till Sverige

Rekordmånga läkare från Europa har ansökt om svensk läkarlegitimation sedan i maj då EU fick tio nya medlemsstater.

Uppemot 300 ansökningar har kommit in till Socialstyrelsen på bara två och en halv månad. De flesta som söker kommer från Polen.

Robert Strzelczyk kommer från Polen och jobbar på vårdcentralen i Hörnefors i Västerbotten. Robert är en av många europeiska läkare som just fått sin svenska läkarlegitimation.

Bättre möjligheter
När EU utvidgades den 10 maj i år förbättrades möjligheterna för sjukvårdspersonal från de nya medlemsländerna att söka sig till Sverige för att börja arbeta.

Länderna har fått anpassa sina utbildningar till EU:s regler och därför kommer nu ansökningarna från utländska läkare att få en svensk legitimation att godkännas rakt av.

Högar av ansökningar
Leif Gudmunsson är jurist på Socialstyrelsen och jobbar med att godkänna utländska läkarlegitimationer.

– Redan i slutet av april bara vällde ansökningarna över oss. Det kom in en 20, 25 om dagen, så här ligger stora högar som måste avverkas, säger Leif Gudmunsson.

De allra flesta av läkarna som ansökt finns redan i Sverige. Leif Gudmunsson uppskattar att 85 procent av alla läkare redan jobbar här.

Måste kunna svenska
Det är läkare som har rekryterats hit av landstingen. De allra flesta kommer från Polen men även ungerska, estniska, lettiska och litauiska läkare söker sig hit.

Läkarförbundet ser inga problem med att det nu är lättare att få svensk läkarlegitimation. Det enda kravet är att de kan prata svenska.

Enligt Landstingsförbundet är en utländsk läkare som kommer hit inte självklart anställningsbar bara för att han eller hon kan få en svensk legitimation. Just att man klarar språket är ett krav för att man ska få jobb.

Glad för legitimation
Robert Strzelczyk kan svenska och har redan ett jobb, men han är ändå glad att han för bara några dagar sedan fått sin svenska läkarlegitimation.

Den gör att han nu jobbar under samma villkor som sina svenska kollegor. Han kan också få högre lön och möjligheten att få jobba som specialist i Sverige.

– Jag vet att jag har erfarenhet som familjeläkare och barnläkare, men jag tror att det är viktigt att en läkare känner sig som specialist, säger han.

Maria Höglund
maria.hoglund@sr.se
Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista