Svenskar struntar i rött ljus.

Fler kör mot rött trots stora faror

Enligt statistiken kör fordonsförare allt oftare mot rött ljus i Sverige. Under de senaste åren har siffran ökat drastiskt och orsakerna tros främst vara ökad stress och mindre poliser på våra gator.

– Man märker när man kör själv och ser att ljuset växlar så kommer flera bakom en och kör när man vet att det precis har blivit rött. Det är inte bra, man borde följa reglerna för att undvika olyckor, säger Elisabeth Månsson som står vid ett övergångsställe i centrala Göteborg.

Nästan 1 000 har fått böter
Statistiken visar att allt fler bilister, cyklister och andra förare kör mot rött ljus i Sverige. Sedan år 2000 har siffran ökat från 1 240 till 1 970 förra året. Under det första halvåret i år har 946 förare fått böter för att ha kört mot rött ljus.

Siffrorna visar antalet förare som i en poliskontroll genast erkänt att de kört mot rött ljus. Givetvis är det många fler som inte stoppar för rött ljus, men som aldrig fastnar i någon kontroll.

Stressen påverkar
Martin Staxäng, ställföreträdande chef på trafikpolisen i Göteborg, anser att trafiken påverkas av dagens ökade stress i samhället. Han säger att många som har ont om tid chansar och kör mot rött ljus, även om de vet att det är farligt.

– Det är jättefarligt och här måste var och en av förarna verkligen tänka om det är värt att utsätta sig själv och andra för den här faran. 2 000 är många, men vi borde kanske göra större insatser med att titta på trafikljusen och jag utgår ifrån att det i dag är betydligt fler som kör mot rött ljus.

– Vi har inte riktat våra insatser i samma utsträckning mot rödljusen som mot hastigheten.

Färre poliser i trafiken
Sedan 1990 har antalet poliser i yttre tjänst mer eller mindre halverats. Det innebär att cirka 650 poliser jobbar på vägarna i Sverige i dag.

– Det räcker inte och som sagt var vi 1 200 i yttre tjänst 1990, så vi bör bli fler än i dag, säger Martin Staxäng.

Johan Tollgerdt, Göteborg
johan.tollgerdt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista