USA tappar förtroende i arabvärlden

Arabvärldens inställning till USA har försämrats drastiskt under de senaste två åren visar två nya opinionsundersökningar. Resultaten bekräftar de farhågor som las fram i den nyligen avslutade rapporten från 11:e septemberkommissionen.

Arabvärldens stöd för USA har rasat skriver 11-septemberkommissionen i sin rapport. USA håller på att förlora opinionskriget. De två undersökningarna, gjorda på uppdrag av Universitetet i Maryland och Arabamerikanska institutet, slår fast just detta.

I Egypten, en av USAs viktigaste allierade i regionen, ser nu bara två procent av de tillfrågade positivt på supermakten trots att Egypten de senaste 20 åren har fått mer i bistånd från USA än något annat muslimskt land. På två år har alltså stödet för USA minskat från 24 procent till två procent.

Nedåtgående trend
Den nedåtgående trenden är densamma i Marocco, Saudiarabien och Libanon, och anledningen är, enligt undersökningarna, dels kriget i Irak och dels behandlingen av muslimer, både i USA och utomlands.

Liknande opinionsundersökningar som gjordes för tre år sedan, direkt efter attackerna den 11 september, visade att de flesta muslimer då tyckte att USA gjorde rätt i att bekämpa terrorismen och att omkring hälften av de tillfrågade hade en positiv bild av landet.

Propaganda ska rädda ryktet
Trots att mycket pengar lagts på opinionsbildande kampanjer sedan dess konstaterar 11-septemberkommissionen att botten nu har gått ur stödet för USA. Arabvärlden ser på USA som anti-muslimskt och den negativa inställningen håller dessutom på att sprida sig till andra länder med en stor muslimsk befolkning, som Nigeria och Indonesien.

För att vända utvecklingen föreslår kommissionen bland annat massiva propagandainsatser som motvikt till al-Jazira och andra satellitkanaler som kommissionen anser för fram fel bild av USA.

Caroline Salzinger, Washington
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista