Gas i köttförpackning kan bytas ut

2:16 min

Kött som förpackas i tråg med gas för att det ska behålla sin röda färg kan bli segare och inte lika mört som om det skulle förpackas på annat sätt. Det visar en avhandling från Sveriges lantbruksuniversitet.

Ann Svahn var i en matbutik för att köpa kött till grillen tidigare i dag.

– Det är väldigt olika kvalitet. Det kan vara torrt och trist, och det kan vara bra.

Visste du detta sedan tidigare?

– Nej, men jag är allmänt skeptisk mot olika tillsatser.

Hur känns det att inte veta om att gasen gör att köttet inte möras som det ska?

– Det låter inte bra alls, det låter jättekonstigt, säger Ann Svahn.

En annan kvinna står och tittar på sjömansbiff i köttdisken.

– Jag har aldrig tänkt tanken, jag har bara tänkt ”vad torrt det blir”. Jag har tänkt att det kanske är för att jag tillagar det fel. Inte visste jag att det berodde på den här gasen, säger hon.

Gasen som omsluter det skurna köttet som finns i de svarta plasttrågen innehåller 80 procent syrgas och 20 procent koldioxid.

Den finns där för att köttbiten ska se god ut, med en aptitlig röd färg. Men den höga halten syre gör att köttets proteiner oxiderar, vilket gör det segt, och det är onödigt. Det säger Åsa Lagerstedt Norström som är doktorand i agronomi vid Sveriges lantbruksuniversitet.

– Vi har bra kött i Sverige i dag och jag tycker att det är synd att man stoppar det i en förpackning som gör att det blir sämre än vad det skulle behöva vara, säger hon.

I forskningsarbetet har Åsa Lagerstedt Norström mätt hur mört köttet från olika förpackningar är med maskin, men också med hjälp av olika smakpaneler som provsmakat kött.

Alternativen till det här gasförpackade köttet finns, som vakuumförpackning eller att man byter ut gasen mot en annan, som man har gjort i till exempel Norge.

Scan, och även Coop, har i dag meddelat att man är beredd att göra detta. Men det skulle innebära att köttet i kyldisken kommer att se annorlunda ut mot vad det gör i dag. Det säger Per Rosengren som är direktör för hållbar utveckling på Kooperativa förbundet.

– Då kan man som konsument behöva information om vad det är för produkt och varför den ser ut som den gör. Där behöver vi hjälpas åt, både förpackningsindustrin, köttproducenterna och detaljhandeln gemensamt, säger Per Rosengren, direktör på Kooperativa förbundet.

Jimmy Karlsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista