Monsunregn skördar tusentals offer

Sedan monsunregnen började falla i Asien i juni har mer än tusen människor dött och över 25 miljoner människor har tvingats fly sina hem till följd av de häftiga regnen. Enligt meteorologerna kommer skyfallen att fortsätta de kommande dygnen.

Enligt de officiella dödssiffrorna har nu närmare 400 människor dött i Indien, över 400 i Kina och nästan 200 i Bangladesh. I Vietnam har över 50 personer omkommit bara under det senaste dygnet. Många påstår dock att de verkliga siffrorna är betydligt högre.

I de nordöstra delarna av Indien går även rykten om att de hjälpsändningar med mat, vattenreningstabletter och medicin som skickats hamstras av vissa och sedan säljs för skyhöga priser till behövande.

Mer än halva Bangladesh står under vatten och nu börjar översvämningarna även drabba huvudstaden Dhakas norra och nordöstra delar, där vattnet står midjehögt.

– Vattnet står 90 centimeter högt i mitt hus. Vi sitter på stolar som vi ställt på borden, säger en man som bor två kilometer från de centrala delarna av Dhaka till nyhetsbyrån AFP.

Sötebrödsdagar för båttillverkare
Det är få som kan fortsätta sina vanliga arbeten, men de som tillverkar roddbåtar har gulddagar. De kan sälja sina båtar för det dubbla priset under översvämningarna.

Det lågliggande landet Bangladesh hyser över 230 floder, som nu alla mer eller mindre har svämmat över. En av floderna rinner mycket nära Dhakas internationella flygplats och där har man nu börjat förbereda sig med sandsäckar om vattnet skulle stiga ytterligare.

Avverkning skapar översvämningar
I Kina förespår meteorologerna mycket regn de kommande tio dagarna, vilket välkomnas av de som bor i de norra delarna av landet där det varit torka.

– Att monsunregnen, som alltid kommer i de här områdena från juni till september, får så här stora konsekvenser beror på den snabba ekonomiska utvecklingen i området, säger professor David Chen vid Hong Kongs universitet till AFP.

– Regnmängderna är ungefär de samma från år till år, men förändringar i landområden, speciellt när det handlar om avverkning av skogsområden och storstädernas snabba tillväxt har lett till att det blir så här, säger han.

I Indien och Kina, som haft den snabbaste ekonomiska tillväxten i regionen, har monsunregnen skördat flest offer.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista