Skilsmässobarn riskerar skolskjuts

Uppdaterad 16:45
Alltfler barn i Sverige bor på två adresser. I dag finns 76 000 barn som bor lika mycket tid hos båda sina skilda föräldrar. Det är fyra gånger så många som för tio år sedan. Skolverket anser, i strid med Kommunförbundet, att de här barnen har rätt till skolskjuts.

I Skellefteå har alla barn med växelvis boende haft rätt till gratis skolskjuts. Men det blev för dyrt, tyckte kommunen och från och med i höst får föräldrarna själva betala transporten. Jonas Andersson i Bergsbyn utanför Skellefteå har två barn som bor hos honom varannan vecka.

– Jag tycker det är jättedåligt utifrån många perspektiv. Rent ekonomiskt så påverkar det ganska mycket. I mitt fall så rör det sig om 3 000 kronor. I vissa andra familjers fall så skulle det kunna röra sig om upp till 10 000 kronor, säger han.

Riskerar omvårdnaden
När Jonas Anderssons barn bor hos honom varannan vecka åker de varje dag med skolbussen till och från skolan. Kostnaderna har kommunen hittills stått för, men i slutet av april fick han veta att kommunen ändrat reglerna så att föräldrarna från och med i höst måste betala transporten.

Enligt Jonas Andersson är det här beslutet förödande för många familjer.

– Jag vet att det finns de som ligger i riskzonen för att tvingas ha barnen boende bara hos den ena föräldern istället för att ha växelvis boende. Det tycker jag är bedrövligt, säger han.

För dyrt
Skellefteå kommun beslutade hösten 2001 att barn som bodde växelvis hos sina föräldrar skulle ha rätt till skolskjuts. Till en början utnyttjades möjligheten av 20 barn och deras föräldrar. Antalet växte snabbt till dagens 258 barn. Det tyckte kommunen blev för dyrt.

– I det här fallet tycker jag att det är barnet som kommer i kläm. Det känns som om kommunen har en ”skyll dig själv” -princip. ”Skyll dig själv att du har tagit ut skilsmässa”. Jag tycker det är ett ganska cyniskt sätt att diskutera på, säger Jonas Andersson.

– Trots allt finns det ganska många barn i den här situationen. Garanterat, ingen har själv valt att hamna där, säger han.

Olika för olika kommuner
Kommunerna gör olika. Exempelvis har Piteå kommun bestämt att införa skolskjuts till barn som bor halva tiden var hos sin mamma och sin pappa. I dagsläget är det inte självklart hur långt kommunernas ansvar sträcker sig.

Enligt ett utslag i regeringsrätten 2002 har kommunerna skyldighet att ordna skolskjuts åt barn med växelvis boende om föräldrarna bor inom samma kommun. Kommunförbundet är stark motståndare till det.

Enligt Skolverket är det dock självklart att barn som bor på två adresser har rätt till skolskjuts. Mattias Bexelius är undervisningsråd på Skolverket.

– Den här frågan bör bedömas från båda adresserna om barnet bor växelvis hos sina vårdnadshavare, säger han.

Vad är bakgrunden till det ställningstagandet?

– Det är ju bland annat så att en domstol kan förordna om att barnet ska bo växelvis hos sina föräldrar. Det är barnets behov som bör styra den här frågan, säger Bexelius.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se
Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".