Oklart om Wallström får fortsätta som EU-kommissionär.

Tjänstedirektivet het potatis i EU-parlamentet

Nu börjar de nyvalda ledamöterna i EU-parlamentet sitt arbete och det står många heta och komplicerade frågor på dagordningen. Bland annat ett eventuellt medlemskap för Turkiet, arbetstidsregler och frågan om att öppna gränserna på tjänstemarknaden.

Den nyvalde EU-parlamentarikern och moderaten Gunnar Hökmark listar frågorna han ska arbeta med under mandatperioden.

– Det handlar om att reformera finansmarknaderna och se till att tjänstedirektivet kommer på plats, säger han.

Hjärtefråga för Persson
Nu, mitt i sommaren, börjar EU-parlamentets femåriga mandatperiod, och flera heta frågor, bland annat tjänstedirektivet som Gunnar Hökmark nämnde, står på dagordningen.

Direktivet, som innebär att företag ska kunna sälja tjänster i ett annat EU-land men behålla hemlandets regler för företagande och anställningar, är en av de aktuella frågor som debatterades livligast i Sverige i våras. Statsminister Göran Persson krävde restriktioner mot det han kallade ”social turism” och ”ett hot mot kollektivavtalen”, men stötte på patrull i riksdagen.

Frågan går nu vidare i EU-parlamentet. Socialdemokraten Jan Andersson, som är inne på sin tredje mandatperiod ska arbeta för att kollektivavtalen garanteras.

– Vi är för tjänstehandel det är ju en del av de grundläggande friheterna i Europa. Däremot är vi direkt emot det förslag som kommit från kommissionen eftersom det innebär att de fackliga rättigheterna, exempelvis kollektivavtal i Sverige, riskeras. Vår utgångspunkt blir att få ett tjänstedirektiv från parlamentets sida som garanterar de fackliga friheterna rakt av. Kan vi uppnå det så är det positivt, kan vi inte ska vi göra allt för att stoppa det rakt av bara, säger han.

Fortfarande oklart om kommissionär
En annan fråga som EU-parlamentet ska arbeta med gäller arbetstidsregler. Enligt förslaget ska jourtid räknas som arbetstid vilket kan innebära stora kostnader för bland annat sjukvården.

Ett av de allra första stora besluten som ska tas gäller dock den nya EU-kommissionen. I slutet av oktober i år ska EU-parlamentet godkänna eller avslå förslaget till en ny kommission, men det är fortfarande oklart vem som blir svensk kommissionär. Margot Wallström vill fortsätta sitt arbete men statsminister Göran Persson har inte gett klart besked.

Turkiet väntar på besked
I höst ska förslaget om en skärpning av kemikalielagstiftningen tas upp till en första behandling. Den innebär att företagen måste ta ansvar för att kemiska produkter inte innehåller farliga ämnen.

I maj kom tio nya medlemmar in i EU-familjen, men ännu fler vill in och Turkiet pockar på om besked om sitt medlemskap. Frågan ska avgöras på EU:s toppmöte i december men det är EU-parlamentet som har sista ordet.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".