Facket godtog Mercedes krav

Konflikten hos biltillverkaren Mercedes i Tyskland är över. De anställda på bilfabriken utanför Stuttgart har gått med på att öka sin arbetstid mot löfte om att jobben blir kvar.

Tiotusentals anställda på Mercedes fabriker runt om i Tyskland har under punktstrejker de två senaste veckorna lagt ner arbetet i protest mot företagsledningen krav på besparingar.

Ledningen för Daimler Chryslerkoncernen, där Mercedes ingår, hade begärt årliga besparingar på 4,5 miljarder kronor på bilfabriken Sindelfingen utanför Stuttart, en fabrik där villkoren vad gäller lön och arbetstid för de anställda varit betydligt förmånligare än på andra Mercedesfabriker.

Längre arbetsveckor
Om inte facket, IG Metall gick med på detta skulle jobben flytta till Bremen i norra Tyskland och till Sydafrika. Utpressning, svarade IG Metall men gick i fredags ändå med på kraven.

Arbetstiden för de anställda vid fabriken förlängs nu från 35 till 39 timmar i veckan, samtidigt som företagsledningen lovar att de 6000 jobb man hotade med att flytta blir kvar till åtminstone år 2012.

Påhejade av Schröder
Den tyske förbundskanslern, socialdemokratern Gerhard Schröder lät från sin semester i Italien hälsa att överenskommelsen var en seger för sunt förnuft, att den bör utgöra en förebild för andra och att den hjälper till att stärka den tyska ekonomin.

Ställda inför ökad konkurrens från omvärlden har också anställda på Siemens och inom resekoncernen Thomas Cook i Tyskland nyligen fått gå med på förlängd arbetstid.

Pontus Mattsson, Bryssel
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista