Kidnappad diplomat oroar Irak

Den senaste i raden av kidnappningar i Irak har lett till stor oro inom den tillfälliga irakiska regeringen. Den kidnappade är nämligen en hög egyptisk diplomat och skulle Egypten göra någon form av eftergift till kidnapparna befaras kidnappningsvågen i landet bli ännu värre.

Det är ingen lösning att ge efter för terroristerna och ge dem vad de vill ha, säger premiärminister Iyad Allawi, på officiellt besök i grannlandet Syrien. Enda sättet att handskas med terror är att hålla samman mot den och vi hoppas att den egyptiska regeringen också handlar så, säger han.

Intensiva förhandlingar för frigivning
Den egyptiska regeringen har under lördagen reagerat med bestörtning över kidnappningen och säger att Egypten bara har erbjudit utbildning av irakiska poliser i Egypten. Kidnapparna däremot säger att diplomaten är tagen som gisslan efter att Irak erbjudits säkerhetshjälp av Egypten.

Inga krav har dock rests för att han ska släppas fri. Vid ambassaden i Bagdad säjer en källa till nyhetsbyrån Reuters att intensiva förhandlingar pågår om att få den första diplomat tagen som gisslan i Irak frigiven.

Kidnappningarna har blivit industri
Efter att Filippinerna gav efter för kraven från kidnappare och tog hem sina soldater i förtid för att få en lastbilschaufför frigiven har kidnappningarna växt till en formlig och förfärande industri i Irak.

Det är ett enkelt sätt att tjäna pengar och i första hand är det irakier som drabbas. Familjerna tvingas betala några tusen kronor för att få sina barn eller familjefäder tillbaka i livet.

Kidnappade utlänningar säljs däremot ofta vidare till de militanta grupperna som sedan visar upp dem i den arabiska tv-kanalen al-Jazira. De ställer hårda krav på länder och företag eller hotar att halshugga gisslan.

Christina Gustafsson, Jerusalem
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista