Cancertest genom blodprov

Amerikanska forskare har tagit fram ett test som med hundra procents säkerhet kan faställa om en kvinna har äggstockscancer eller inte.

Cancerfondens forskningschef Bengt Westermark ser det nya testet som en stort steg framåt för att hitta ett botemedel mot den här elakartade cancerformen.

– Det är ett mycket viktigt framsteg eftersom äggstockscancer är en relativt vanlig cancersjukdom hos kvinnor, där man har ett insjuknande av ungefär 800 nya fall per år i Sverige, säger han.

Tidig diagnos
Äggstockscancer är lika vanligt bland kvinnor som malignt melanom. Bara drygt en av tre som får diagnosen äggstockscancer överlever mer än tio år efter att sjukdomen upptäckts.

Professor Bengt Westermark förklarar varför det nya testet är särskilt viktig för de kvinnor som drabbas av sjukdomen.

– Sjukdomen har ett tyst förlopp till en början, det vill säga den är svår att diagnosticera på ett tidigt stadie. När man upptäcker symptomgivande cancertumörer när det gäller äggstockscancer har den ofta redan hunnit sprida sig. Hoppet är alltså att man med tidig diagnostik ska kunna komma in med behandling tidigare och kunna bota ett större antal patienter.

Fler cancerformer
Testet är mycket sofistikerat och mäter mönster av vissa proteindelar i ett blodprov. Med den här metoden kan man upptäcka tumörer som bara väger några milligram.

Ännu återstår ett par år innan det kan tas i bruk i sjukvården, men förhoppningen är att testet ska kunna användas även för att hitta andra cancerformer som också är svåra att upptäcka i ett tidigt stadium, som lymf- och prostatacancer.

– Förhoppningen är att man ska kunna använda det till de vanligaste cancerformerna som man inte kan upptäcka med de metoder som står till buds i dag, som mammografi, säger Bengt Westermark.

Jessica Josefsson
jessica.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".