Usama bin Ladin är död

Ledaren för terrornätverket al-Qaida är död. Beskedet presenterades av USA:s president Barack Obama i en extrainsatt presskonferens tidigt på måndagen svensk tid. Enligt Obama dödades bin Ladin av amerikanska soldater i en operation i Pakistan.

President Obamas dramatiska och historiska besked kom i ett kort tv-tal strax före midnatt amerikansk tid.

Obama sa att USA fått upp de första verkliga spåren efter bin Ladin förra sommaren och man lyckades lokalisera honom till ett hus i utkanten av Pakistans huvudstad Islamabad.

I dag sattes en mindre grupp med amerikanska specialsoldater in för att som Obama sa antingen gripa eller ta livet av bin Ladin.

En eldstrid utbröt och i samband med det dödades bin Ladin. Amerikanska myndigheter har tagit hand om kroppen och de har konstaterat med total säkerhet att det rör sig om bin Ladin.

Den åtminstone symboliska betydelsen av hans död kan inte överskattas och Obama vände sig i sitt tal till anhöriga till offren för al-Qaidas terroraktioner.

– Rättvisa har skipats, sa Obama. Bin Ladin anses vara huvudarkitekten bakom terrorattackerna den elfte september 2001 i New York och Washington där nästan 3 000 människor dödades, men redan före det var han eftersökt av USA för andra terrordåd.

Under alla de här åren har han lyckats gäcka USA men nu har han alltså dödats, det innebär en viss upprättelse för USA:s säkerhetstjänst och det kommer utan tvekan att skapa en enorm tillfredsställelse för hela det amerikanska samhället.

En stor folkmassa samlades direkt utanför Vita huset för att fira vad man ser som en seger.

Länge har man trott att bin Ladin har uppehållit sig i de otillgängliga gränstrakterna mellan Afghanistan och Pakistan men åtminstone den senaste tiden har han alltså befunnit sig i ett hus i utkanten av den pakistanska huvudstaden Islamabad.

Obama sa att den pakistanska säkerhetstjänsten medverkade i operationen mot bin Ladin, samtidigt finns förstås misstanken att de kanske länge vetat var han befunnit sig, hela affären kan eventuellt komplicera de redan dåliga förbindelserna mellan USA och Pakistan.

Bin Ladins död innebär ett hårt slag för al-Qaida men det behöver inte innebära slutet, det är en löslig, decentraliserad rörelse och bin Ladin tros inte ha haft någon direkt operativ funktion de senaste åren.

Säkerheten har nu höjts vid amerikanska baser och ambassader världen över eftersom man är rädd för hämndaktioner av al-Qaida-anhängare.

För Obama innebär bin Ladins död en enorm fjäder i hatten och man kan räkna med att åtminstone kortvarigt kommer hans opinionssiffror att skjuta i höjden.

Hur långvarig den effekten blir är däremot svårare att säga.

11 SEPTEMBER-ATTENTATEN 2001

Tidigt på morgonen den 11 september kapar 19 män fyra Boeingplan på USA:s östkust.

8.46 flygs det första planet in i norra tvillingskrapan i New Yorks World Trade Center. 9.03 träffar nästa plan den södra tvillingskrapan. 9.38 störtar det tredje planet i försvarshögkvarteret Pentagon i Washington. 10.10 kraschar det fjärde planet utanför Pittsburgh sedan passagerarna gjort motstånd.

Planets mål är okänt. Efter mindre än en timme rasar båda tvillingskraporna samman. Attentaten dödar nära 3 000 människor. Många av offren återfinns inte. President George W Bush förklarar snabbt krig mot terrornätverket al-Qaida och ledaren Usama bin Ladin. Efter knappt en månad anfalls Afghanistan som härbärgerar al-Qaida. Även invasionen i Irak 2003 motiveras med kriget mot terrorismen. (TT)

Dåd som bin Ladin uppges ligga bakom

26 februari 1993: Explosion i källaren till World Trade Center i New York dödar sex människor och sårar ett tusental.

25 juni 1996: Lastbilsbomb vid USA-bas i den saudiska staden Dhahran dödar 19 amerikaner och skadar närmare 400 människor.

7 augusti 1998: Bomber exploderar nästan samtidigt vid USA:s ambassader i Kenya och Tanzania. 224 dödas, mest afrikaner, och över 5 000 skadas.

12 oktober 2000: Självmordsdåd mot amerikansk jagare, USS Cole, dödar 17 marinkårssoldater och skadar 38 i den jemenitiska hamnstaden Aden.

11 september 2001: Flygstörtningarna i USA dödar omkring 3 000 människor.

11 april 2002: Självmordsattack med tankbil dödar 21 personer, varav 14 tyskar, vid en synagoga på ön Djerba i Tunisien.

Oräkneliga ytterligare attentat med islamistiska förtecken har utförts av al-Qaida, grupper med band till al-Qaida eller av personer som inspirerats av al-Qaida.

TT

Sten Sjöström, New York

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.