1 av 2
Till vänster, Obama bekräftar att Usama bin Ladin är död. Mitten, New York-bor firar vid Ground Zero. Till höger, Usama bin Ladin på tv-bilder från 2001. Foto. Scanpix.
2 av 2
Klicka för karta: Abbottabad

Ekot ger senaste nytt om bin Ladins död

Anders Thornberg, avdelningschef på Säpo
1:49 min

Följ utvecklingen efter att Usama bin Ladin dödats av amerikanska soldater. Ekot direktrapporterar senaste nytt under dagen.

16.45

Vi avslutar nu direktrapporteringen med anledning av Usama bin Ladins död, men fortsätt att följa rapporteringen på Ekots hemsida och lyssna på sändningarna.

16.27

En talesman för Al-Azhar, en sunnimuslimsk organisation säger att bin Ladins begravning till sjöss strider mot islam.

 – Om det är sant att han begravdes till havs är det emot islam, säger Mahmud Azab från Al-Azhar till AFP. 

Från amerikansk sida menar man att kroppen begravdes i vattnet för att undvika en begravningsplats på land som skulle kunna bli en helgedom.

15.50

Nu varnar USA:s utrikesminister Hillary Clinton talibanerna i Afghanistan.

– Ni kan inte vänta ut oss, säger hon enligt AFP och uppmanar talibanerna att bryta med al-Qaida med anledning av bin Ladins död.

15.45

Utrikesminister Carl Bildt sa på måndagseftermiddagen att en värld utan Usama bin Ladin är en bättre värld. Hans död, anser Bildt, är rättvisa.

15.01

Med anledning av bin Ladins död har kommer säkerheten på de Brittiska ambassaderna runt om i världen att skärpas, rapporterar AFP.

14.56

En USA-tjänsteman bekräftade för AFP på måndagseftermiddagen att bin Ladin begravts till sjöss, för att inte hans begravningsplats ska bli en vallfärdsort.

- Vi vill undvika en situation där det skulle bli en helgedom, sade tjänstemannen till nyhetsbyrån och konstaterade att det heller fanns tid att förhandla med andra länder om en möjlig begravningsplats.

14.54

Ledaren för en anhöriggrupp till dödsoffren i terrordådet i Madrid 2004 där 191 personer avled är orolig för att bin Ladin ska bli martyrförklarad

– Ett monster har dött, men de har dödat en martyr, han kommer förvandlas till martyr. Terrorismen har inte tagit slut idag, jag önskar det men så är det inte, säger Pilar Manjon, vars son dog i terroratacken 2004 till AFP

14.52

CIA-chefen Leon Panetta är säker på att al-Qaida kommer hämnas.

– Även om bin Ladin är död så är al-Qaida det inte. Terroristerna kommer säkerligen att hämnas honom och vi måste förbli vaksamma, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

14.49

De boende i Bin Landins område visste inte vem grannen var.

 – Jag hade ingen aning om vad som pågick, säger en person som bor i området Waseem i Abbottabad till nyhetsbyrån AFP. Waseem heter området i staden Abottabad där bin Ladin blev dödad natten till i dag.

 – Det här är ett väldigt lugnt och fredligt område, berättar han.

 En annan Abottabad-bo skräddaren Ejaz Mahmood är har hållit sina barn hemma från skolan i dag.

 – Vi är oroliga för säkerheten i staden. Den har hamnat i fokus för världens media.  

14.16

Den amerikanska insatsstyrkans uppdrag var att döda, inte gripa Usama bin Ladin, uppger en amerikansk säkerhetskälla för nyhetsbyrån Reuters.

14.07

– Om det är sant att Usama bin Ladin är död så har han dött en martyrdöd. Han kämpade för islam och han kämpade för länderna som kolonialiserats av USA, så sa Son Hadi talesman för den radikala indonesiska gruppen Jemaah Ansharut Tauhid till nyhetsbyrån AFP. Gruppen har kopplingar till terrorattacken på Bali 2002 där 202 människor dog.

 – Al-Qaida dog inte med bin Ladin. Jihad kommer inte att dämpas eftersom Jihad lyder religionen, inte idivider, tillade han.

13.49

I Kenyas huvudstad Nairobi samlas människor vid platsen där al-Qaida sprängde den amerikanska ambassaden 1998. Al-Qaida beskylls för två bombattentat mot amerikanska ambassader i Kenya och Tanzania. Sammanlagt miste mer än 200 personer livet i terrordåden, enligt nyhetsbyrån AP.

13.47

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har uttalat sig om bin Ladins död.

– Idag är en historisk dag för Amerikas förenta stater och för alla de länder som engagerat sig i kriget mot terrorism, sa han enligt nyhetsbyrån AFP.

Även presidenten Shimon Peres välkomnade nyheten.

– Världen är en bättre plats utan honom. Denna man var en megamördare som dödat tusentals oskyldiga.

13.43

Nato lovar att stanna kvar i Afghanistan.

 – Natos allierade och sammarbetspartners kommer att fortsätta sitt uppdag att försäkra sig om att Afghanistan aldrig kan bli en fristad för extremism, säger Natochefen Anders Fogh Rasmussen enligt AFP.

13.29

I Iran säger man nu att det inte finns några ursäkter för USA att ha kvar trupper i regionen efter att bin Ladin dödats, enligt AFP.

13.09 

Fyra personer varav tre barn har sprängts till döds utanför en moské i staden Peshawar i nordvästra Pakistan.

13.01

Pakistanska talibaner hotar med nya attacker efter bin Ladins död.

– President Zardari och armen är det första målet. Amerika är det andra, säger Ehsanullah Ehsan, talesman för Tehrik-e-Taliban, Pakistans talibanrörelse, till nyhetsbyrån reuters på telefon från en okänd plats.

12.58

Den palestinska organisationen Hamas fördömer den amerikanska operationen som ledde till bin Ladins död.

– Vi ser detta som en förlängning av den amerikanska politiken som bygger på förtryck och utgjutandet av muslimskt och arabiskt blod. Vi fördömer mordet på en helig arabisk krigare. Vi ber Gud att erbjuda honom barmhärtighet tillsammans med de troende och martyrerna, säger Hamasledaren Ismail Haniyeh enligt nyhetsbyrån Reuters.

12.30

I Jemen välkomnade myndigheterna nyheten om bin Ladens död, medan medlemmar i olika militanta islamistgrupper reagerat med bestörtning på nyheten om bin Ladens död.

"Gud, gör att denna nyhet inte är sann" , är ett citat från ett arabiskspråkigt webbforum, som Reuters återger.

"Usama må vara död, men hans budskap om Jihad, heligt krig ska aldrig dö" är ett annat.

12.19

Pakistans premiärminister Yousuf Raza Gilani välkomnar bin Ladins död.

 – Vi tillåter inte att vår pakistanska jord används som bas för terrorism mot något annat land och därför tycker jag att det är en stor seger och jag gratulerar den lyckande operationen, säger han till nyhetsbyrån AFP.

12.19

Pakistans premiärminister Yousuf Raza Gilani välkomnar bin Ladins död.

– Vi tillåter inte att vår pakistanska jord används som bas för terrorism mot något annat land och därför tycker jag att det är en stor seger och jag gratulerar den lyckande operationen, säger han till nyhetsbyrån AFP.

12.16

Journalisten Jenny Nordberg har under förmiddagen pratat med studenter på Kabuls universitet i Afghanistan.

De flesta hon pratat med är lättade över att bin Ladin är död samtidigt finns det en oro för att det kan utlösa nya våldsdåd.

12.14

Uppgifterna om hur operationen där Usama bin Laden dödades av amerikansk militär gick till och var bin Laden påträffades, väcker frågor om Pakistans roll i kriget mot terrorismen. Det rapporterar Ekots Agneta Ramberg.

11.56

Enligt flera experter kan hotet från terrorister snarare öka i och med Usama bin ladins död, till exempel varnar den internationella polisorganisationen interpool för att det kan ske hämdaktioner och manar till ökad beredskap.

Men i Sverige menar säkerhetspolisen att det i nuläget inte finns någon höjd hotbild.

Usama bin Ladins död innebär egentligen ingen minskning av terrorhotet berättar den svenska terroristexperten Magnus Norell.

Enligt uppgifter dödades bin Ladin efter att man först försökt ta honom till fånga, om det stämmer finns enligt folkrättsexperten Ove Bring inte skäl att rikta någon kritik mot den amerikanska insatsen.

11.45

De amerikanska soldaterna som tog hand om bin Ladins kropp uppges ha begravts den enligt islamisk sed. Kroppen ska sedan ha lagts i havet, enligt amerikanska myndigheter.

11.24

Turkiets president Abdullah Gul uttrycker att han är nöjd med att bin Ladin dödats berättade han för journalister på Ankaras flygplats. Turkiet drabbades 2003 av attacker från en al-Qaidacell som dödade 63 personer däribland den Brittiska konsuln.

11.05

Flera länder, däribland Tyskland, Frankrike, Ryssland, Japan, Jemen och Kenya, välkomnar bin Ladins död.

11.03

Sveriges ambassadör i Afghanistan, Torbjörn Pettersson, bedömer att risken för hämnd på utländska intressen i Afghanistan ökar efter bin Ladins död  men  på sikt tror han att Usama bin Ladins död är bra för Afghanistan.

Men samtidigt sänder det en signal till andra ledare, som den gamla talibanledaren mulla Omar och al-Qaida i gränsområdet mot Pakistan, att de inte är säkra någonstans och på sikt kan det påverka deras vilja att förhandla och söka fredliga lösningar, säger Torbjörn Pettersson till TT.

10.57

Interpol manar till skärpt säkerhetsberedskap och varnar för att bin Ladins död kan utlösa hämndattacker världen över, enligt AFP.

Men hotbilden mot Sverige är oförändrad, enligt Säpos bedömning.

Däremot ser man just nu över skyddsåtgärder gällande amerikanska intressen här i Sverige.

10.39 

Jag känner att nu äntligen kan min bror vila i frid, säger brodern till offer som dog i terrorattacken mot World Trade Center 2001 till nyhetskanalen CNN.

10.36 

I Japan höjer man nu säkerheten på de militära anläggningarna med anledning av bin Ladins död, meddelar Japans försvarsminister Toshimi Kitazawa enligt nyhetsbyrån AFP.

10.33 

Frankrikes president Nicolas Sarkozy menar att bin Ladins död är ett stort steg i den världsomspännande kampen mot terrorism.

10.30

En boende i Abbottabad, där bin Ladin blev dödad, berättade för nyhetsbyrån AFP att han hörde helikoptrar cirkulera ovanför husen innan eldgivning utbröt efter midnatt natten till måndag lokal tid.

- Jag vaknade till och sedan började den tunga skottlossningen. Det fortsatte ett bra tag, sedan hörde jag en kraftig explosion. Den var enorm. Människor vaknade och kom ut ur sin hus. Vi visste inte vad som pågick, sade mannen, som vill vara anonym.

10.10 

Afghanistans president Hamid Karzai sa i ett tal att talibanerna borde notera att bin Ladin fångats och lära sig en läxa av det, rapporterar journalisten Jenny Nordberg på plats i Kabul till Ekot.

10.00 

Journalisten Jenny Nordberg, som är på plats i Kabul berättar att de människor hon pratat med är lättade över att bin Ladin är död.

09.56

Just nu firar massor av New York-bor vid Ground Zero på Manhattan att bin Ladin är död.

09.01

Utrikesminister Carl Bildt har kommenterat Usama bin Ladins död på nätverkssajten Twitter. "En värld utan Usama bin Ladin är en bättre värld. Hans hat var ett hot mot oss alla", skriver han.

08.34

Indiens inrikesminister Palaniappan Chidambaram uttrycker oro över att bin Ladin vistats i Pakistan. De bägge länderna har ett konfliktfull förflutet som förvärrades efter terrorattentatet i Mumbai 2008 då över 160 personer dödades.

08.33

Italiens Utrikesminister Franco Frattini anser att bin Ladins död är de godas seger över ondskan, enligt nyhetsbyrån AFP.

08.30

Tyskland utrikesminister Guido Westerwelle säger att bin Ladins död är ”goda nyheter för alla fredliga människor som tänker fritt”, enligt nyhetsbyrån AFP.

07.58 

Australiens premiärminister välkomnar att bin Ladin har dödats men menar att kriget mot terrorismen fortsätter.

06.52

Storbritanniens premiärminister David Cameron manar till vaksamhet men anledning av bin Ladins död. Samtidigt säger han att nyheten välkomnas i landet.

04.43

USA:s president Barak Obama håller ett tal där han berättar att al-Qaidaledaren Usama bin Ladin skjutits till döds i Abbottabad norr om staden Islamabad i Pakistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".