Fängelseutredning möter kritik i USA

I rapporten om övergreppen mot fångar i fängelser i Irak och Afghanistan kom Pentagon till slutsatsen att fångvaktarnas övergrepp inte var satta i system. Nu får både innehållet i rapporten och det sätt på vilken den offentliggjordes skarp kritik i USA:s två ledande tidningar.

Försvarsminister Donald Rumsfeldts team kanske vänder på stenar, men de tittar inte under dem, skriver ansedda New York Times på sin ledarsida och Washington Post stämmer in, försvarsmaktens försök att utreda sig själv har börjat fruktansvärt dåligt, skriver dem.

Överskuggades av 11 september
Båda tidningarna skriver att rapporten är en enda lång skönmålning av armén och att det knappast var en slump att den släpptes i torsdags, samtidigt som 11-septemberkommissionen presenterade sin mycket uppmärksammade utredning. Publiceringen timades så att den överskuggades av 11-septemberrapporten, skriver New York Times.

I ett annat nyhetsläge hade rapporten säkerligen fått större rubriker världen över. I utredningen identifierar armén 94 fall av övergrepp i fängelser i Irak och Afghanistan, långt fler än de som hittills varit kända. Bland övergreppen finns ett 40-tal dödsfall.

Kräver ny utredning
Det mest uppseendeväckande är ändå utredningens slutsats, att inga högre befäl kan hållas ansvariga för övergreppen och att de inte var satta i system. Detta trots att en tidigare armérapport och Internationella Röda Korsets utredning visar på motsatsen.

New York Times ledarskribent ifrågasätter försvarsdepartementets förmåga att utreda sig själv. Det är uppenbart att Pentagon tänker fortsätta att skylla på några svarta får, skriver tidningen och kräver en ny utomstående utredning av övergreppen i de USA-kontrollerade fängelserna.

Caroline Salzinger, Washington
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista