Afghanistans president Hamid Karzai sa att bin Ladin nu har fått betala för sina dåd. Foto: Shah Marai/Scanpix

Lättnad och bestörtning efter bin Ladins död

Storbritannien välkomnar bin Ladins död
1:26 min

I Afghanistan och länderna runt om är reaktionerna på nyheten om bin Ladins död varierade, från att han nu är en martyr, till lättnad från afghanska regeringens sida. I Storbritannien och på många andra håll i världen välkomnas nyheten.

Afghanistans president Hamid Karzai sa att bin Ladin nu har fått betala för sina dåd. Han uppmanade talibanerna att sluta strida och att talibanerna bör lära sig en läxa av bin Ladins död.

Till BBC sa den afghanska parlamentsledamoten Fawzia Koofi att rättvisa nu har skipats för alla som dödats både före och efter elfte september.

– Det faktum att han dödades långt utanför Afghanistan visar att terrorismens källa inte är i Afghanistan, vårt folk är också offer, sa Fawzia Koofi.

I Pakistans huvudstad Islamabad kallade president Al Zardari till sig premiärministern och andra höga tjänstemän för ett möte och Pakistans utrikesdepartement kallade insatsen för ett allvarligt bakslag för terroristorganisationer världen över.

Många araber, upptagna av sina egna revolutioner, hade redan förpassat bin Ladin till historien. Det muslimska brödraskapet i Egypten sa att Bin Ladin aldrig har representerat islam och att hans död gör att USA nu måste lämna Afghanistan och Irak.

 – Med bin Ladins död har en av orsakerna till våldet i världen eliminerats, sa en av Brödraskapets ledare, Essam al-Erian till Reuters. Men han varnade också för att bin Ladins död kan väcka våldsamma reaktioner i länder där al-Qaida har fotfäste, i länder som Afghanistan, Pakistan, Marocko och Algeriet.

– Ett hedersmord i ordets rätta bemärkelse, säger elektrikern Ahmed i Kairostadsdelen Embaba. Han var terrorist och det han gjorde har inget med islam att göra.

– Vad lyckades han med egentligen? Säger Ahmed. Vi störtade Mubarak, vad åstadkom bin Ladin annat än förstörelse och att ge muslimer över hela världen dåligt rykte?

Men långt ifrån alla i Embaba håller med. En kvinna som dricker jordgubbsjuice och som inte vill uppge sitt namn säger att det är USA och Israel som terroriserar världen och vore det upp till mig så skulle jag döma USA till döden, inte bin Ladin, säger hon.

En ung kvinna i turkos sjal säger: Varför skulle jag tro på att han är död? USA brukar ljuga, om Saddam Husseins massförstörelsevapen och annat.

En bilmekaniker på hörnet säger: Vi sörjer honom i dag, han stod upp mot USA, precis som Saddam Hussein. USA:s syfte är att förstöra arabvärlden.

Men många jag talar med rycker också på axlarna och säger: Vad har hans död med oss att göra i Egypten i dag?

Faktum är att Usama bin Ladin egentligen dog redan i januari, i alla fall politiskt - när de arabiska revolutionerna började ta fart och al-Qaidas retorik om ett islamiskt kalifat blev allt mer irrelevant, när demonstranter krävde frihet, värdighet och ett slut på korrupta regimer. Bin Ladin hade ingen plats i det arabiska uppvaknandet.

I Jemen välkomnade myndigheterna nyheten om bin Ladins död, medan medlemmar i olika militanta islamistgrupper har reagerat med bestörtning på nyheten om bin Ladins död. "Gud, gör att denna nyhet inte är sann", är ett citat från ett arabiskspråkigt webbforum, som Reuters återger. "Usama må vara död, men hans budskap om Jihad, heligt krig, ska aldrig dö", är ett annat citat.

Tyskland, Frankrike, Japan, Jemen och Kenya välkomnar bin Ladins död. I ett skriftligt uttalande säger sig Tysklands förbundskansler Angela Merkel vara lättad över nyheten. "Fredens styrkor var framgångsrika i natt, men internationell terrorism har inte besegrats. Vi måste vara fortsatt vaksamma", står det vidare i uttalandet.

Även Turkiets president Abdullah Gul uttrycker att han är nöjd med att bin Ladin har dödats.

I Storbritannien, som har varit USA:s närmaste allierade i kriget mot terrorismen, välkomnade premiärminister David Cameron nyheten om bin Ladins död.

– Det är ett stort steg framåt i kampen mot terrorismen, sa premiärminister David Cameron, men han varnade samtidigt för att det den närmaste tiden kan komma hämndaktioner från grupper med kopplingar till al-Qaida. Storbritannien har därför skärpt säkerheten kring landets ambassader runt om i världen, men säkerhetsnivån för terrordåd i Storbritannien ligger kvar på den näst högsta nivån på den femgradiga skalan.

Utrikesminister William Hague, som är på resa i Egypten säger att det faktum att Usama bin Ladin är ute ur bilden är viktigt, eftersom han fungerade som en inspirationskälla för många terrorgrupper. Men i en BBC-intervju varnar William Hague samtidigt för att man nu inte ska luras att tro att alla problem är lösta.

William Hague betonar att det återstår många svårigheter när det gäller att få slut på kriget i Afghanistan, där Storbritannien efter har USA har flest soldater. Målet att ha lämnat över ansvaret till afghanska myndigheter först 2014 ligger fast.

I EU:s huvudstad Bryssel välkomnade alla ledarna för EU:s stora institutioner budskapet om bin Ladins död.

– Vi har i dag vaknat upp i en säkrare värld, sa europaparlamentets talman Jerzy Buzek. Usama bin Ladins död innebär en viktig framgång i det internationella samfundets kamp mot terrorister.

EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso och EU:s valde president Herman van Rompuy har gjort ett gemensamt uttalande om bin Ladins död: ”Bin Ladin var en förbrytare ansvarig för tusentals oskyldiga människors död”, skriver de Barroso och van Rompy och avslutar med att slå fast EU:s fulla stöd till USA i kampen mot terrorism.

I Ryssland hyllar Kreml USA:s stora framgång i kampen mot den internationella terrorismen. I ett pressmeddelande från presidentens presstjänst sägs också att alla terrorister oundvikligen kommer att drabbas av vedergällning. Enligt Kreml är det bara gemensamma ansträngningar som kan ge resultat i kampen mot den internationella terrorismen och Ryssland är redo för ett ökat samarbete.

– Vi har anledning att tro att Usama bin Ladin var delaktig i en rad terroristdåd som utförts i vårt land, säger ordföranden i utrikesutskottet i parlamentets underhus duman, säger Konstantin Kosatjov.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".