Modellen som säljer bäst. Foto: Mark Earth/Scanpix.

Svensk bilförsäljning den högsta på 22 år

29 000 nya bilar rullade ut
1:27 min

Det är fortsatt bra fart på nybilsförsäljningen i Sverige enligt aprilsiffrorna från Bil Sweden.

Att svenskarna köper ny bil när våren kommer är väl känt och det tycks bli likadant i år - upp nästan 13 procent i april i år jämfört med april 2010 blev det.

Nästan 29 000 nya bilar rullade ut på vägarna i april och Bil Sweden beskriver förra månaden som den bästa på 22 år.

Även försäljningen av lastbilar ökade kraftigt - 19 procent för lättare fordon och 29 procent upp för tyngre över 16 ton, Volvos och Scanias paradgren. Volvo har 44,5 procent av marknaden, Scania 42 procent.

Bästsäljarlistan för personbilar toppas som vanligt av Volvo V70. Men tvåan och trean är en Volkswagen, Golf och Passat. Och tittar man på marknadsandelarna så är Volkswagen-gruppen störst i Sverige med 25 procent medan Volvo når 19 procent av marknaden.

Saab då? Jo, Saab har 2,7 procent av den svenska marknaden. Ökningen i april blev 6 procent till 560 bilar. Av dem är 432 9-3:or och endast 128 9-5:or av nya modellen.

9-3:an är på väg att halka ner från tio-i-topplistan; den klarar bara åttonde-platsen om man räknar in försäljningen för årets fyra första månader.

Den delvis stängda fabriken i april ledde till att försäljningen sjönk från 888 i mars till 560. Och maj lär bli ännu sämre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".