Toledo allt mindre populär i Peru.

Toledo på fallrepet i Peru

I Perus huvudstad Lima spelas under söndagen finalen i de sydamerikanska fotbollsmästerskapen, Copa America. Landets president Alejandro Toledos försök att använda mästerskapen för att öka sin egen popularitet har dock inte gått i lås, tvärtom är Toledo mindre populär än någonsin.

Peru är paradoxernas land. Inte bara för att Alejandro Toledo är Latinamerikas minst populära president trots att Peru haft en högre och mer stabil ekonomisk tillväxt under hans tid vid makten än något annat land på kontinenten.

Utan också därför att om det skulle hållas val i Peru i dag så skulle segraren heta Alberto Fujimori, den förre presidenten som gömmer sig i Japan och som anklagas för att ha satt korruption och utpressning i system under sin tid vid makten.

Korrupta ledare
Anledningen till att peruanerna ogillar Alejandro Toledo har också att göra med korruption. Anklagelserna är alltså de samma. Frågan är varför Fujimori är popular, medan Toledo inte ens stöds av sex procent av väljarna.

Till viss del har det naturligtvis att göra med tiden. Toledo sitter vid makten nu, Fujimori har varit borta några år. Tillräckligt för att glömma, men också för att idealisera. Det har även att göra med olika personligheter.

Det fanns något storslaget över Fujimoris korruption, något självklart, något som den absoluta makten kan kosta på sig.

Hela tjocka släkten
Den korruption som kopplas till Toledo är småskalig, sniken och omgärdad av smålögner som varje gång de avslöjas gör Toledo till en allt ynkligare figur. Det handlar inte bara om Toledo och hans hustru, utan också om övriga familjemedlemmar.

Av Toledos 15 syskon har hälften anklagats för olika former av korruption, därtill kommer ett par kusiner och en svägerska.

Nu senast anklagas ytterligare en bror för att med skumma metoder ha tillskansat sig en statlig koncession för fasta telefonlinjer. En syster misstänks ha förfalskat namnteckningar i närmast industriell skala i samband med kampanjen för att legalisera Toledos politiska parti.

I skamvrån
I jämförelse med den tjocka luntan åtalspunkter Fujimori har att besvara är det småpotatis, men det som gjorde Alejandro Toledo så attraktiv under valkampanjen, att han var en vanlig peruan, en vem som helst av fattigt och indianskt ursprung har nu förvandlats till hans svaghet.

För sina egna förlåter man inte. En kejsartyp som Fujimori kan man däremot se genom fingrarna med.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista