Olympiastadion i Aten som den såg ut i oktober 2003.

OS-byggen livsfarliga arbetsplatser

OS-byggnationerna i Aten är farliga arbetsplatser. Ett 20-tal byggnadsarbetare, de flesta gästarbetare, har omkommit vid OS-byggen sedan 2001, uppger grekiska fackföreningar.

Marcus Johansson, reporter på tidningen Byggnadsarbetaren, har besökt Aten och OS-byggena. Han säger att arbetarna jobbar under mycket farliga förhållanden.

– Folk hade inga hjälmar, folk hade inga skyddsskor, det saknades skyddsräcken på ställningar, det var plankor de sprang på barfota eller i sandaler. Sedan såg jag att de rökte vid gasflaskor och det är ju absolut livsfarligt, säger han.

Gästarbetare
Många av de arbetare Marcus Johansson träffade var gästarbetare utan anställningstrygghet.

– De arbetare jag träffade var invandrare från Somalia, Pakistan, Sudan, några andra afrikanska länder och mellanöstern. De berättade att de tjänade 20 euro om dagen, vilket är knappt 180 kronor. Dessutom hade de ingen anställningstrygghet.

Invigning om tre veckor
OS i Aten invigs om tre veckor. Flera av arenorna, som Olympiastadion, inomhushallen, det olympiska tenniscentret, simanläggningen och velodromarenan är nybyggda.

Vid byggena inför OS i Sydney dog en person och vid OS-byggena i Barcelona omkom två personer. Alltså var dödsolyckorna där mycket färre än i Aten. I Grekland säger fackföreningarna att 19 personer har omkommit, men arbetsmarknadsdepartementets officiella siffra är elva döda.

Bristande säkerhet bakom dödsfall
Marcus Johansson är övertygad om att det är den dåliga säkerheten och stressen inför OS som ligger bakom de många dödsfallen.

– Det handlar om pressade byggtider och illegal arbetskraft som arbetar under vidriga förhållanden och som dessutom saknar byggutbildning, säger han.

Ulrika Lindahl
ulrika.lindahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista