Fler studentbostäder i höst

Förra veckan kom antagningsbeskeden till universitet och högskolor och många blivande studenter är i full färd med att söka ny adress. Trots att det saknas bostäder på många håll i landet, säger dock flera förmedlare att prognosen ser något bättre ut än tidigare år.

Trycket på bostadsförmedlingarna är är alltid värst kring terminsstart. Anders Cronqvist, informationschef på studentbostadsförmedlingen SSSB i Stockholm, tycker dock hösten ser ljusare ut än vanligt.

– Även om det fortfarande är tufft så är det något lättare att få studentbostad i dag tack vare att det satsas stort på nybyggen. Under ett år ungefär färdigställer vi 1 000 nya lägenheter, säger han.

Tre års kö i Stockholm
Det byggs alltså nytt i flera unviersitetsstäder med stor bostadbrist, som Stockholm, Göteborg och Lund. Fortfarande är det ändå många studenter som inte kommer att få tag på något eget till hösten. För dem återstår att bo kvar hemma, flytta in hos kompisar, hyra i andrahand eller pendla långt.

I till exempel Lund och Göteborg har nya studenter förtursrätt på ett antal korridorsrum. Annnars varierar kötiden mellan de stora universitetsstäderna från omkring sex månader till mer än tre år om man vill ha en bostad i Stockholms innerstad.

Slipper pendla
På studentbostadsförmedlingen SSSB:s kundcenter i Stockholm sitter Tomas Svee med en tjock mapp i famnen. Han pluggar IT på KTH i Stockholm och efter ett års väntan har han äntligen fått skriva kontrakt på en egen lägenhet. Under året som gått har han bott hemma och haft lång resväg.

– Det tar ju en timme varje dag bara enkel resa till plugget och sedan en timme hem igen. Det blir mycket tid nu som man får över, det känns jättebra, säger han.

Bostadsgaranti
Flera mindre universitet och högskolor slår mynt av bostadsbristen och försöker locka nya studenter bland annat med hjälp av bostadsgaranti. I Stockholms tunnelbana kör Blekinge tekniska högskola en reklamkampanj med affischtexten ”så här ser ett förstahandskontrakt ut”.

Andra som har bostadsgaranti är Mitthögskolan, Högskolan i Dalarna, Örebro universtitet och Karlstad universitet.

Enligt Sveriges förenade studentkårer, SFS, finns i dag närmare 70 000 studentbostäder runt om i landet samtidigt som det finns närmare 400 000 studenter. SFS hävdar därför att det behövs ytterligare 50 000 studentbostäder i Sverige.

Malin Axelsson
malin.axelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista