Problem i ännu ett japanskt kärnkraftverk

Förhöjda nivåer av strålning har uppmätts i kylvattnet till en reaktor i Tsuruga på västkusten, enligt företaget Japco som driver kärnkraftverket. Japco misstänker att det kan bero på ett läckage från kärnbränslet i systemet.

Energibolaget överväger att stänga av reaktorn för en genomgång.

Samma kärnkraftverk har haft problem tidigare. 1981 inträffade fyra radioaktiva läckor på kort tid och 1999 hamnade runt 50 ton kylvatten i havet.

Vid det mest skadade kärnkraftverket i Fukushima försöker tekniker fortfarande kyla ned reaktorerna. Bolaget där, Tepco, säger nu att antalet arbetare ska ökas från omkring 1 000 till 3 000, för att den individuella bestrålningen ska

Samtidigt på Japans motsatta kust kämpade kärntekniker vid det skalvdrabbade kärnkraftverket Fukushima med att kyla ner reaktorerna. Energibolaget Tepco, som driver kärnkraftverket, meddelade på måndagen att antalet arbetare kommer att trefaldigas - från omkring 1 000 till 3 000 - i syfte att försöka minska bestrålningen på varje individ.

Tepco planerar även att bygga en ny barriär för att skydda sig mot framtida tsunamivågor. Muren ska vara två meter hög och byggas tio meter över havet, enligt uppgift nog för att motstå en våg bildad av en jordbävning med en magnitud på 8.

Skalvet den 11 mars hade magnituden 9 och vågen som sköljde in över östkusten ska ha varit som högst 15 meter vid Fukushima

.

Fakta: Kärnkraft i Japan

Kärnkraftverket i Tsuruga har två reaktorer. Japan har sammanlagt 54 reaktorer i sina 17 kärnkraftverk. 14 reaktorer vid verken Fukushima I, Fukushima II, Tokai och Onagawa ligger i katastrofområdet efter tsunamikatastrofen. Tio företag inom kraftverksägarnas federation äger och driver 52 lättvattenreaktorer. Tre privata företag äger och driver de övriga tre. Reaktorerna har en sammanlagd kapacitet på nära 50 000 megawatt. /TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".