Svenskt kaffe succé i USA

Det går allt bättre för den svenska kaffetillverkaren Gevalia. En del av framgången beror på kaffeexporten till USA.

Ett 40-tal jobb ska flyttas till fabriken i Gävle från ett systerföretag i Danmark och dessutom har andra jobb skapats på Gevalia i Gävle.

För Sverige exporterar inte bara lastbilar och telekomprodukter utan också kaffe. Från Gävle går leveranserna till sex länder och mest till USA.

Exporteras till sex länder
Det är tydligen något visst med svenskt kaffe också i utländska konsumenters ögon. För 20 år sedan började exporten av Gevalia till USA och det har blivit en affär som växer stadigt. USA är den viktigaste exportmarknaden men Gevaliakaffe exporteras till ytterligare fem länder, däribland Grekland och Österrike.

David Stone från Illinois passade på att besöka Gevaliafabriken i Gävle när han för en tid sedan var i Sverige.

– Jag har druckit Gevaliakaffe i 30 år och har alltid velat se fabriken som gör det. Det som är speciellt med svenskt kaffe är aromen och smaken. Min pappa introducerade det för mig för 30 år sedan och jag har druckit det sedan dess, säger han.

Särskilda sorter
Kaffet som skickas till USA är speciella sorter som har särskilda förpackningar. Koffeinfritt kaffe är populärt, liksom kaffe med olika smaker.

Kraft Foods, som äger Gevalia, vill inte tala om hur stora volymer kaffe som exporteras, eller hur stor vinsten är. Men exporten ökar varje år och utgör en betydande del av de 40 000 ton kaffe som produceras i Gävle varje år, säger Britt Söderlund, Kraft Foods produktionsdirektör.

– För produktionen här i Gävle är det här en väsentlig del. Plus att det är en vinstdrivande affär i USA, säger hon.

Flexibilitet
Britt Söderlund menar att anledningen till att de lyckas exportera sitt kaffe till USA är att man i Gävle kan vara så flexibel.

– Att man kan hantera flera olika varianter. I USA jobbar man med väldigt stora enheter som kanske inte alltid kan klara av komplexiteten som vi klarar av här i Gävle. Plus att hela konceptet bygger på att det är svenskt kaffe som säljs i USA, säger hon.

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".