Huset där man tror att Usama bin Ladin bodde i Abbottabad i Pakistan. Foto: Anjum Naveed/Scanpix.

Så gick det till när bin Ladin dödades

Amerikanska specialsoldater kom i helikoptrar
1:37 min

Fler detaljer har kommit ut i dag om räden i går när al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin dödades.

Hela operationen att övermanna och skjuta Usama bin Ladin tog 40 minuter och utfördes av drygt 20 amerikanska specialsoldater som kom dit med helikoptrar.

Boende i området har berättat att de såg helikoptrarna sväva över det stora muromgärdade huset och att de hörde skottlossning, en bild som har publicerats i dag visar vad som ser ut som ett sovrum i stor oordning med mycket blod på golvet.

President Obama sa i sitt tal i natt att syftet var att gripa bin Ladin för att ställa honom inför rätta. Andra amerikanska källor säger att det inte fanns något annat mål än att döda bin Ladin. Han sköts i huvudet.

Ytterligare fyra människor dödades i räden, bland annat en kvinna som USA-militären beskriver som en mänsklig sköld. Det ska också vara helt klart att bin Ladin sköts med en amerikansk kula. Det har spekulerats kring om att hans livvakter skulle ha order att ta livet av honom om han hotades av fångenskap, men det ska alltså inte ha skett.

USA säger att man är hundraprocentigt säkra på att det var bin Ladin. Efter räden sänktes kroppen i havet.

Den stora frågan är fortfarande vilken roll Pakistan spelat i att bin Ladin kunnat gömma sig där lång tid. De pakistanska myndigheterna ska inte ha informerats på förhand om den amerikanska räden.

Chefen för CIA, Leon Panetta, sa idag att man tror att sannolikheten nu är stor att al-Qaida på något vis kommer att försöka hämnas för sin ledares död.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".