Norska P-syndare får svenska böter

Ett nytt avtal gör det möjligt att få fram adresser till bötfällda norska bilister av de norska myndigheterna. Det är första gången Vägverket tecknat ett sådant avtal med ett annat land.

Skälet till att avtalet tecknats med just Norge beror på en mängd felparkerade norska bilar i landet, främst i Strömstad kommun.

– Jag är glad att vi äntligen kommit till ett avtal som reglerar det här problemet. Det som har stört mest är de som rivit sina parkeringsböter och skrattat åt parkeringsvakten, men problemet är att det inte blir någon cirkulation på trafiken i innerstan, säger Strömstads kommunalråd Erland Lundqvist.

Hamnar inte hos kronofogden
Varje år förlorar Strömstad 300 000 kronor då vissa utländska besökare felparkerar och sedan struntar i att betala böterna. Avtalet gäller dock norska P-syndare i hela Sverige.

Om en norsk bil får P-böter och de inte betalas, skickas en betalningspåminnelse till fordonets ägare. Betalas ändå inte böterna går dock ärendet inte vidare till norska kronofogden. På Svenska Vägverket tror man ändå att de flesta norska fordonsägare nu kommer att betala P-böterna i framtiden.

Besviken norrman
Normannen Kaj Johansen på besök i Göteborg ser besviken ut över att han nu bör passa P-tiderna bättre.

– Då får man ju passa sig lite extra nu och inte parkera var man vill längre. Jag fick en parkeringsbot i Sverige för något år sedan som jag inte betalade och det gick ju väldigt bra, men det gör det inte nu längre, förstår jag, säger han.

Fler länder på gång
För tillfället gäller avtalet bara Norge, men inom ett år hoppas Vägverket kunna teckna liknande avtal med andra europeiska länder. Bilister som parkerar fel kan alltså komma att övervakas mer och mer.

Mikael Gedda, chef för Vägverkets trafikregister tycker ändå inte att detta leder till ett Big Brothersamhälle.

– Jag tycker nog inte det, utan det här är mer en fråga som ligger i vår linje med trafiksäkerhet. Felparkerade fordon är en fara även för trafiksäkerheten och det är på den bogen vi ser det, säger han.

Johan Tollgerdt
johan.tollgerdt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".