Brittisk specialstyrka mot terrorism

Uppdaterad 16:30
Storbritannien ska inrätta en 600 man stark specialstyrka som ska infiltrera islamistiska terrorgrupper som al-Qaida, skriver tidningen Sunday Telegraph.

Enligt tidningsuppgifterna är det meningen att styrkan ska bygga upp ett nätverk med agenter runt om i världen. De ska sedan förse västvärlden med information om terrorattentat som planeras.

Styrkan ska samarbeta med specialstyrkor som redan finns i Storbritannien och med utländska underrättelsetjänster som det amerikanska CIA och israeliska Moussad.

Tanken är att den nya styrkan ska infiltrera illegala grupper, direkt eller genom att omvända islamistiska extremister till dubbelagenter.

Baserad på existerande övervakningsgrupp
Till en början ska styrkan byggas upp av medlemmar i en hemlig övervakningsgrupp som verkat i Nordirland i över 20 år. De har bland annat avslyssnat IRA-medlemmars telefoner och placerat avlyssningsutrustning och kameror i misstänkta terroristers bilar och bostäder. På så vis avvärjdes exempelvis ett planerat terrorattentat mot brittiska styrkor vid Gibraltar 1988.

Utbildning i arabiska
Hotet från irländska terrorgrupper är betydligt mindre nu och det är dags att använda den här styrkan och dess kunskaper gobalt, säger en högt uppsatt officer till Sunday Telegraph.

Styrkan måste dock utökas och rekryteringen har redan börjat. Det är inte i första hand stridsförmåga och styrka som efterfrågas, utan förmågan att infiltrera och smälta in i islamistiska grupper. De som antas skickas på utbildning i både arabiska och i hur de ska skydda sig själva.

Gunilla Österlund, London
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".