al-Qaida en bankrutt organisation efter bin Ladin

Terrorn omsätter miljontals dollar per år
2:42 min

Usama bin Ladin var ledare för ett nätverk vars affärsidé var terrorism och vars finansiering byggde på hur företag är organiserade. Hans organisation al-Qaida omsatte miljardbelopp när den var som störst men är numera närmast bankrutt och sysslar med vanlig kriminalitet som knarksmuggling.

Det har gjorts många försök att beräkna al-Qaidas finanser och ett av standardverken är en rapport från National Bureu of Asian Research, NBR, som är daterad december 2003, drygt två år efter den 11 september 2001.

NBR beräknade att det då fanns ungefär 300 individer, företag och välgörenhetsorganisationer i Sydostasien som utgjorde själva det finansiella nätverket för al-Qaida och andra islamistiska organisationer. Senare reviderades siffrorna till 18 individer och 10 företag.

Internationella överenskommelser mot penningtvätt inom FN och ekonomiska organ som IMF, Världsbanken och OECD gav två år efter attentatet i New York en siffra som visar på al-Qaidas omsättning.

Tillgångar på ungefär 140 miljoner dollar, en dryg miljard kronor i dåtidens dollarkurs, hade då stoppats eller frusits i det internationella banksystemet. 

Varje dotterbolag och individ ansågs ha en budget på en halv miljon dollar per år, vilket skulle ge just 140 miljoner dollar per år.

Själva terrorverksamheten beräknades omsätta 30 miljoner dollar per år. Där ingick faktiska attacker och militär träning, indoktrinering eller skolning av medlemmar. Men även stöd till talibanregimen i Afghanistan och andra terroristorganisationer som man samarbetade med.

Tidigare byggde ekonomin på att folk från andra länder skickade pengar via det vanliga banksystemet.

Skärpt lagstiftning och kontroll har gjort att penningströmmarna har sökt sig andra vägar. Inga pengar korsar längre gränserna och inga banker används.

Enligt en rapport från i oktober 2009 från det amerikanska finansdepartementet vädjade al-Qaidas ledare om pengar minst fyra gånger under första halvan av 2009. En slags nyemission när kassan tryter helt enkelt.

Numera anses al-Qaidas organisation vara sönderslagen och det som finns kvar finns hos talibanerna.

De har en välfylld kassa tack vare nya finansieringsformer som i stort sett handlar om vanlig kriminalitet. Framför allt rör det sig om droghandel med ursprung i Afghanistan där nästan allt opium i världen produceras, men också om cigarettsmuggling, tillverkning och försäljning av olagliga kopior av musik och dataprogram etc.

Kostnaden för ett terrorangrepp som i London, Madrid eller New York har beräknats till 30 000 euro i Europa och 300 000 dollar i USA. Pengar som terrorister lätt kan samla ihop från sina vänner eller radikala religiösa affärsmän i sin närhet.

Det kostar inte mycket att bomba tunnelbanan eller affärsgatan mitt i julhandeln.

Mer om finansiering av terrorism

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".