Spänt på Sri Lanka efter gerillamord

På Sri Lanka misstänks de tamilska tigrarna ha dödat åtta personer ur en rivaliserande gerillafraktion. Situationen i landet är spänd och under söndagen väntas den norske vice utrikesministern dit för att försöka blåsa liv i den avsomnade fredsprocessen.

De åtta personerna sköts till döds i sömnen när de befann sig i vad som tros vara ett gerillagömställen i en förort till Sri Lankas huvudstad Colombo.

Enligt den tamilska gerillan, LTTE, tillhörde de en grupp som brutit sig ur den tamilska gerillan och flera av dem ska ha varit högt uppsatta. Uppgifter gör också gällande att det är just LTTE som ligger bakom morden på rivalerna. Polisen har dock inte kunnat bekräfta att så är fallet.

Maktkamp inom gerillan
Sedan i mars i år pågår en maktkamp inom den tamilska gerillan, som slåss för ett eget land för den tamilska minoriteten i Sri Lankas norra och östra del.

Det var då som ledaren Karuna bröt sig ur LTTE-gerillan och sedan dess har han och gerillan genomfört flera attentat mot varandra. LTTE hävdar att militären stödjer Karuna, som har gått under jorden, genom att gömma honom.

Den tamilska gerillan LTTE uppger på söndagen att en av de döda var en militär men det tillbakavisas från officiellt håll.

Avstannad fredsprocess
Sedan inbördeskrig bröt ut mellan LTTE och regeringsstyrkorna 1983 har fler än 60 000 människor dött och en miljon drivits på flykt. Sedan i februari 2002 råder vapenvila och regeringen och gerillan förhandlar om ett fredsavtal med hjälp av norska medlare. I början gjordes snabba framsteg i förhandlingarna men sedan april i fjol har inte mycket hänt.

Norges vice utrikesminister Vidar Helgesen kom till Sri Lanka på söndagen för att försöka blåsa liv i fredsprocessen. Före sin avresa sa Helgesen att vissa parter i konflikten leker med elden och att fredsprocessen befinner sig i ett kritiskt läge. Ministern uttryckte ingen optimism om att få parterna till förhandlingsbordet igen eftersom de saknar förtroende för varandra.

Naila Saleem
naila.saleem@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista