Blåljusmyndigheter får vänta med kommunikation

Tidsplanen för den nya gemensamma kommunikationsradio för alla så kallade blåljusmyndigheter spricker. Det nya digitala systemet Rakel skulle börja införas i Skåne och Blekinge efter årsskiftet, men upphandlingen är överklagad till länsrätten som nu skjuter på beslutet till september.

Lars Förstell, informationschef i Skåne län, räknar med förseningar.

– Det blir naturligtvis så att vi inte kan ta de här nya systemen i drift som planerat efter årsskiftet, utan nu får vi avvakta och se vad som händer, säger han.

Motorola överklagade upphandling
I dagsläget har alla olika blåljusmyndigheter som räddningstjänsten, polisen och ambulanserna olika kommunikationsradiosystem. Det gör att polisen inte kan kommunicera direkt med till exempel en ambulans på väg till samma olycksplats.

Saab har tillsammans med bland annat Nokia vunnit när Försvarets Materielverk, FMV, upphandlade ett nytt system som skulle tas i drift efter årsskiftet. FMV:s beslut har kritiserats av konkurrenten Motorola som har överklagat till länsrätten. Länsrättens avgörande dröjer nu till september och det spräcker tidsplanen.

Får använda gammalt system
Skåne och Blekinge skulle fått vara de första att använda det nya systemet Rakel nu efter nyår. Det är samtidigt som licensen för den nuvarande kommunikationsradion, System 80, går ut.

– Vi får titta på det och se till att vi får fortsätta använda det på dispens eller så, säger Lars Förstell.

Blir inte det dyrare?

– Vi har inget val i det här läget för vi måste ju ha ett kommunikationssystem. När det nya systemet blir försenat, så finns ju inget alternativ.

Jessica Josefsson
jessica.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".