Ingen universitetetsplats trots toppbetyg

Bara var tionde som vill läsa juridik eller psykologi kommer in på utbildningen. Just nu hoppas många på att de som fick platsen först ska hoppa av så de kan få en reservplats.

Även om man jobbat hårt i skolan så är det så många som i efterhand läser upp betygen på Komvux att det ofta krävs maxpoäng för att ha en chans.

Marlena Backman gick ut gymnasiet med ett snitt på 19,02 av 20 möjliga i juni.

– 23 MVG och sex VG hade jag. I mitt antagningsbesked står det att jag kommit som nionde reserv på grundkursen i psykologi, som var mitt huvudalternativ, säger hon.

Marlena Backman ser lite trött ut. Hon sommarjobbar natt på ett gruppboende för gravt utvecklingsstörda. Till hösten hoppas hon till slut komma in på grundkurs i psykologi men säker kan hon inte vara trots att hon har bra betyg.

För problemet är att så många har ännu bättre betyg.

”Betygsinflation”
På verket för högskoleservice pratar antagningschefen Charlott Andersson om betygsinflation. Många pluggar upp ämnen man inte haft MVG i.

I år är det ännu lite svårare för dem med gamla betyg på 1-5-skalan. De har klumpats ihop med de som just gått ut gymnasiet.

Allra svårast är det att få läsa arkitektur, psykologi, medicin, journalistik eller juridik.

Tobias kommer inte in på juristlinjen
Tobias Jansson sitter på balkongen. Han går arbetslös efter gymnasiet, vill bli jurist, men har just fått antagningsbeskedet.

– Jag vill helst gå juristlinjen i Uppsala. Där har jag fått ett reservplatsnummer på 502. På samma program i Göteborg är 481 mitt reservplatsnummer. Så fortsätter det. I Stockholm är jag på 329 reservplats.

Du har högsta betyg i 20 ämnen, men kommer ändå inte in?

– Jag kommer inte in på någon juristutbildning i hela Sverige, säger Tobias Jansson.

Lång tid för riksdagen att bestämma sig
I våras föreslog en utredare att man ska ta bort möjligheten att läsa upp ämnena bara för att klara sig bättre i konkurrensen om högskoleplatserna.

Men både Skolverket och Högskoleverket tycker det är dumt och riksdagen kommer inte bestämma sig på länge än.

Marlena Backman tycker i och för sig att det är bra att möjligheten finns men tycker att det gått för långt.

– Det är inte meningen att alla ska gå runt och ha 20,0 i snittbetyg. Det är ju max, säger Marlena Backman, som står på reservplats till grundkurs i psykologi på Stockholms Universitet.

Kajsa Norell
kajsa.norell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".