Framtidens pensionssystem har hamnat i politiskt fokus. Foto: Maja Suslin/Scanpix.

Håkan Juholt vill förstärka pensionssystemet

Juholt: Pensioner kan bli valfråga
2:27 min

Alliansen och Socialdemokraterna, har hållit ihop inför de förändringar som gjorts i pensionssystemet sedan man nått enighet över blockgränsen. Men nu angriper Socialdemokraternas nye ledare, Håkan Juholt, för tredje gången på kort tid det nya pensionssystemet som han menar inte håller långsiktigt.

– Jag har sett det här problemet. Jag har inte hört moderatledaren någon gång adressera det här problemet. Jag har sett problemet, att pensionerna inte håller långsiktigt för löntagarna i vårt land. Därför måste vi förstärka pensionssystemet, säger Håkan Juholt.

Precis som vid tidigare tillfällen, då Juholt fört pensionssystemet på tal, hänvisade han i går till att partiet nu först ska lyssna på de fackliga organisationerna och deras erfarenheter.

Sedan ska Socialdemokraterna presentera ett stort antal förändringsförslag för regeringen. Genomför inte regeringen förändringarna tänker Juholt se till att pensionssystemet blir en valfråga.

– Om det är så att regeringen inte delar vår uppfattning att pensionssystemet inte är tillräckligt starkt, om regeringen inte ser samma svagheter i det som vi gör, om regeringen säger: nej socialdemokrater, vi är inte beredda att förstärka pensionerna. Då lovar jag att göra den till en valfråga och så får svenska folket avgöra hur viktig den frågan är.

Att det är viktigt med ett pensionssystem som partier på båda sidor av blockgränsen står bakom beror på att pensioner är något väldigt långsiktigt. De som arbetar i dag måste kunna lita på att spelreglerna är ungefär desamma när de själva blir pensionärer, om 30, 40 eller 50 år.

Men det brukar vara svårt att nå fram till så breda pensionsuppgörelser som den svenska. Det är ett problem som man sliter med runt om i världen. Just nu är socialförsäkringsminister Ulf Kristersson på ett OECD-möte i Paris som handlar om just pensionsfrågor. På en knastrig telefonledning berättar han att Håkan Juholts uttalanden förvånat honom.

– Jag har svårt att dra någon annan slutsats än att han antyder att han vill överge pensionsöverenskommelsen och blåsa till strid om pensionerna. De signalerna har vi aldrig fått internt i pensionsarbetsgruppen eller av andra ledande socialdemokrater. Därför förvånar det mig att han nu, inte för första gången, utan för andra eller tredje gången antyder att pensionsöverenskommelsen är i fara.

Ulf Kristersson menar att om pensionssystemet skulle bli en valfråga så skulle det vara en dålig signal.

– Att diskutera pensioner, det tycker jag är en alldeles utmärkt sak att göra, men att antyda att en pensionsuppgörelse som gett både svensk ekonomi och arbetsmarknadens parter långsiktiga och stabila spelregler nu, sedan ganska många år tillbaka. Att antyda att de nu är uppe till prövning, att man vore beredd att överge dem, det tycker jag vore en väldigt dålig signal på alla tänkbara sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".