Piller köpta i dansk mataffär blev inte billigare.

Matbutiker vill sälja receptfri medicin

Branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel vill kunna sälja receptfria läkemedel i vanliga matbutiker. Det skulle sänka priserna och främja konkurrensen, hävdar man. Liknande försök i Danmark har dock inte lett till lägre läkemedelspriser.

I Danmark har det varit tillåtet att sälja receptfria läkemedel i livsmedelsbutiker sedan 2001. Det har dock inte lett till sänkta priser. Överlag har priserna på receptfri medicin i stället stigit, både på apotek och i affärer.

Chefskonsulent Karsten Jörgensen på Danska läkemedelsstyrelsen tror att det beror på att danska handlare helt enkelt inte varit intresserade av att pressa priserna, utan tvärtom vill ta så mycket vinst som möjligt.

Lobbar i EG-domstolen
I Sverige har apoteksmonopolet sedan länge varit en omdebatterad fråga. Svensk dagligvaruhandel driver just nu ett mål i EG-domstolen mot svenska staten. Målet är att få sälja receptfria läkemedel i vanliga butiker, bland annat med motiveringen att ökad konkurrens skulle leda till lägre priser.

Att utvecklingen i Danmark varit en helt annan kommenterar Svensk dagligvaruhandels VD Thomas Svaton så här.

– Det viktigaste skälet är att receptfria läkemedel i Danmark bara får säljas i livsmedelshandeln i förpackningar om tio tabletter och en mindre förpackning kostar alltid mer per tablett. Man har i utgångsläget ett sämre inköpspris än om man hade fått lov att köpa en större förpackning, säger han.

Skulle det inte kunna bli likadant i Sverige?

– Om vi får en omreglering som ger oss konkurrensneutralitet i förhållande till apoteket kommer priserna att sjunka. Apoteket har i dag mellan 30 och 35 procents handelsmarginal på sina receptfria läkemedel och den marginalen har man inte i dagligvaruhandeln, säger Svaton.

Kristin Heinonen, SR Malmö
kristin.heinonen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista