Demokraternas partikonvent i Boston är en chans att synas i media.

USA-valet: Kerry vill övertyga i Boston

Demokraterna inleder på måndagen sitt partikonvent i Boston för att utse senator John Kerry till sin kandidat i det amerikanska presidentvalet den 2 november.

Men trots att det amerikanska folkets missnöje med president George Bush är större än någonsin har Kerry ännu inte lyckats dra nytta av det.

I söndags kväll kastade John Kerry den första bollen i nationalsporten baseball när hemmalaget Red Socks mötte New York Yankees.

Även inne på Fleet Street arenan där det demokratiska partikonventet öppnar senare på måndagen möts man av bilder på John Kerry när han spelar ishockey, fotboll, åker utför och vindsurfar.

Kerrys stora chans
Det här är John Kerrys stora chans att under fyra dagars direktsändningar övertyga de amerikanska väljarna att han är mest kvalificerad för världens mäktigaste jobb. Kerry har gett order till sina talskrivare att angreppen på president Bush ska hållas nere.

– Jag vill inte ha smutskastning. Jag vill framhäva vårt positiva program om sjukförsäkring, miljöpolitik och säkerhet, säger han.

”Ett starkare USA” står det på en jättebanderoll som hänger vid entren här utanför. Med hjälp av bland annat sina kamrater från Vietnam, vill Kerry visa att han kan bli en bättre överbefälhavare än den sittande presidenten.

Kerry vill förstäka krigsmakten med 40 000 man och säger att genom att återvända till det internationella samarbetet kommer USA att bli säkrare under hans ledning.

Kerry lovar att om han blir president kommer han att omorganisera de amerikanska underrättelsetjänsterna och genomföra 11-september-kommisssonens förslag.

Säkerhetsåtgärder
Konventet i Boston är det första efter terrordådet för snart tre år sedan och rädslan för att al-Qaida ska slå till har lett till omfattande säkerhetsåtgärder. Vägar och stationer runt konventet har stängts. F16 plan och helikoptrar övervakar flygförbudet. Hamnen är avspärrad.

Ny utrustning för tidig spårning av biologiska och kemiska stridsmedel finns på plats och sjukhusen har högsta beredskap.

Stor revanchlusta
Måndagens höjdpunkt blir talen av expresidenterna Carter och Clinton och förloraren för fyra år sedan, Al Gore. Många av de drygt 4 000 delegaterna anser att Gore snuvades på segern genom manipulationer från republikanerna och Högsta Domstolen och revanchlustan är stor.

Så stor att Kerry måste dämpa den. Det gäller ju i första hand att vinna väljare i mitten som förra gången röstade på presdient Bush.

Därför står det demokratiska partiet i dag enat bakom John Kerry.

– Kerry är en tråkmåns. Jag hade hellre velat ha Dean eller Edwards, men Kerry är den som kan vinna, säger en delegat.

Thomas Nordegren, Boston
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista