Västäktenskap i Thailand ger tillväxt

Antalet thailändska kvinnor som gifter med en västerländsk man har ökat de senaste åren, speciellt i Thailands nordöstra del. Enbart i provinsen Isan har 15 000 kvinnor gift sig med utländska män.

Napapa Pon Choi har gjort en undersökning om kvinnor som har gift sig med västerländska män.

De flesta har svarat att de har fått det så mycket bättre ekonomiskt och också fått en chans att utbilda sig. De lever med sina nya män i hans hemland men här bygger de upp fina hus för att bosätta sig när han blivit pensionär, berättar Napapa pon choi , som bor i staden Roi Et som ligger mot den Kambodjanska gränsen.

I provinsen Isan har över 15 000 kvinnor gift sig med västerländska män. Man har räknat ut att de bidrar med cirka sex procent av den totala bruttoinkomsten i den här regionen.

Nybygge i bygden
Vi åker ytterligare några mil närmare Kambodja till en by som heter Ban Jaan. Här är det landsbygd med de vackert ljusgröna risfälten, lojt betande vattenbufflar men här finns också nybyggda oerhört påkostade hus bredvid de vanliga stolphusen med palmtak.
Det har byggts ett 80-tal nya hus de senaste åren och byn kallas numera Ban Jaan-Swiss eftersom nästa alla hus är byggda av schweiziska män som gift sig med thailändska kvinnor. Än har den officiella bilden av att det är något bra inte slagit igenom för ingen vill prata om det i byn.

I Roi Et har man bildat en klubb som kallas för ”mia-falang” vilket översatt betyder hustru till en västerlänning för att höja statusen för dessa kvinnor.

Västerlänningar visar kärlek
Det finns inte bara en ekonomisk anledning till att många thailändska kvinnor väljer en västerländsk man visar också studien. Veena berättar vad som också lockar.

– Västerländska män vågar visa sin kärlek det vågar inte männen här, säger Veena och fortsätter.

– Vi ser ju på TV män som går och håller sin kvinna i handen. Det vill vi också göra fast det inte är en thailändsk tradition, säger Veena.

Margita Boström, Bangkok
margita.boström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista