Foto: Louise Andrén-Meiton/Sveriges Radio.

SEB:s vinst bättre än väntat

Banken SEB var i dag sist ut att redovisa sitt resultat för årets fjärde kvartal och liksom övriga storbanker redovisar nu SEB mångmiljardvinst. SEB:s vinst blev 4,4 miljarder kronor före skatt. Långt bättre än året innan. Men ännu återstår mycket arbete och det är en ny verklighet som möter landets banker idag.

– Flexibilitet och motståndskraft fortsätter att vara ledorden för oss, vi är väl förberedda för de nya regleringar som är på väg.

Så avslutade SEB:s vd Annika Falkengren morgonens presentation av årets första kvartal. För livet efter finanskrisen är annorlunda för landets banker.

Handelsbanken upprepar mantrat om försiktighet. Nordea talar om det nya normalläget och för SEB är alltså ledorden flexibilitet och motståndskraft.

Alla storbankerna väntar nu otåligt på att få veta hur mycket egna pengar som kommer krävas i de nya Basel 3 reglerna. Svar väntas senare i år.

Och bankerna säger nu också att signalerna från företagen blir bättre, många vill ha lånelöften. Men företagen vågar inte satsa för fullt, säger SEB:s vd Annika Falkengren.

– Vi hoppas på en ökad aktivitet men företagen är försiktiga. Det har varit en hel del företagsaffärer men inte på ett strukturellt sätt där företagen verkligen växer.

Och för SEB liksom konkurrenten Swedbank så återstår mycket arbete i Baltikum. Visserligen räknas nu färre lån som osäkra fordringar och SEB och Swedbank har tagit tillbaka storbelopp som man tidigare satt undan om det värsta skulle hända, Swedbank har återvunnit nästan en miljard kronor under kvartalet. SEB drygt 500 miljoner kronor.

Men särskilt i Lettland är det fortsatt tufft. Och utvecklingen går långsammare än Swedbanks vd Michael Wolf tidigare trott.

– Framförallt inom exportindustrin så börjar man slå i sitt kapacitetstak. Så det finns underliggande behov av nyinvesteringar men självförtroendet finns inte riktigt där. Men det kommer att komma nyinvesteringar och det kommer vi vara med och stötta.

För du skriver i rapporten att utlåningen inte tar fart i Baltikum så som ni trodde tidigare?

– Vi hade kanske en mer positiv bild för tre eller sex månader sedan jämfört med  vad vi har idag.

Och också Annika Falkengren tror på en långsam återhämtning i Baltikum.

– Vi tror att det kommer ta tid att komma igenom Baltikum, det har ändå gått förvånansvärt snabbt med tanke på den kris de gick in i. 2011 kommer bli en vändning men det kommer ta tid innan vi ser ordentlig tillväxt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".