Kenya och Tanzania välkomnar bin Ladins död

Många vittnar om terrorattacken 1998
1:42 min

I de två länder, där al-Qaida utförde sina första stora internationella terrorattacker, välkomnar många Usama bin Ladins död. Över 220 människor dog i ambassadbombningarna i Kenya och Tanzania 1998, och både offer och politiker säger att rättvisa nu har skipats.

Usama dödade med kulor och bomber. Nu har han dödats av samma kula. Hans död är en lättnad, säger Douglas Sidialo till den kenyanska tidningen the Standard.

Sidialo var en av de 5 000 människor som skadades i den kraftiga explosionen på den amerikanska ambassaden i Nairobi i augusti 1998. När Sidialo hörde nyheten om bin Ladins död samlades han tillsammans med många andra i minnesparken i Nairobi, där alla dödsoffrens namn står inristade i sten.

Östafrikanska tidningar fylls nu av vittnesmål och kommentarer från dem som var med om terrorattentaten, och de som miste sina nära och kära.

En man, vars mamma dog för att hon råkade gå förbi den amerikanska ambassaden just när explosionen inträffade, säger att hans ögon fylldes av tårar när han hörde om bin Ladins död, och att han sedan sms:ade alla sina vänner för att de skulle samlas med honom i minnesparken.

Kenyas premiärminister Raila Odinga säger att bin Ladins död innebär att rättvisa nu skipas för de kenyaner som dog och skadades i attacken. Men han tillade att det nu behövs en stabil regering i grannlandet Somalia. Där har den al-Qaida anknutna gruppen al-Shabab kontroll över delar av landet, och en talesman för al-Shabab hotade genast med nya attacker för att hämnas bin Ladins död.

Kenyanska myndigheter har skärpt säkerheten i de större städerna och på gränsen mot Somalia.

Tanzanias premiärminister säger att nyheten är en lättnad, men att kampen för att ställa ansvariga för terrorbrott inför rätta är långt ifrån över.

Och Douglas Sidialo, mannen som miste synen i Nairobi-attentatet, säger att han hellre sett att bin Ladin fångats så att han kunde ha ställts inför rätta för att ansvara för sina brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".