Rester av en helikopter bredvid bin Ladins gömställe. Foto: Mohammad Zubair/Scanpix.

Pakistan borde ha känt till bin Ladins gömställe

Osannolikt att säkerhetstjänsten inte visste
2:27 min

Att Usama Bin Ladin dödades i Pakistan har väckt frågan om vilka i landet som kände till att han fanns där och eventuellt skyddade honom.

Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet som forskar om Pakistan, tror att delar av militär och säkerhetstjänst visste var bin Ladin fanns.

– Det här var en stad med en stor militärförläggning, säkerheten är mycket hög, jag har själv vistats i sådana här områden och det är oerhört svårt att ta sig in som utomstående, till och med då man är inbjuden. Jag tycker att det låter sannolikt att åtminstone delar av militären och delar av säkerhetstjänsten borde ha känt till detta på något sätt. Det är mycket svårt att bedöma vad de civila ledarna kände till och inte kände till, säger Sten Widmalm.

Även terroristexperten Magnus Norell säger att det måste ha funnits personer inom militären och säkerhetstjänsten som visste var bin Ladin fanns.

– Folk i allmänhet tror jag inte alls hade någon aning om att han fanns där. Att säkerhetstjänsten i alla fall inte skulle ha känt till det är helt osannolikt, säger han.

Pakistan har länge anklagats för att ha talat med kluven tunga i kampen mot terrorismen. Sedan 2001 har man officiellt samarbetat med USA, delvis efter ett ultimatum om att man annars riskerade att invaderas. Efter det har Pakistan också fått betydande ekonomiskt stöd av USA.

Men samtidigt har det i delar av samhället funnits ett utbrett stöd till islamistiska grupperingar, enligt statsvetare Sten Widmalm, något som inte har förändrats.

– Det kan ju röra sig om att det bara är några minoriteter inom till exempel säkerhetstjänsten som har sådana sympatier och samarbeten. Men det räcker ju för att man ska kunna skydda radikala element inne i landet.

Enligt Magnus Norell sker det här stödet främst via informella nätverk.

– Det här är ju nätverk som har funnits sedan kriget mot Sovjetunionen på åttiotalet. Så de har haft gott om tid att bygga upp en struktur som gör att personer kan tas om hand inne i Pakistan och skyddas. Flyttas mellan olika säkra hus till exempel.

Den här osäkerheten gör också att uppgifterna om att USA inte informerade myndigheterna i Pakistan innan man gick till attack mot huset där bin Ladin fanns bedöms som trovärdiga.

Enligt statsvetare Sten Widmalm är frågan om vem som egentligen visste något som myndigheterna i Pakistan nu måste ta itu med.

– Det måste ske utredningar, på något sätt, och det här måste den pakistanska regeringen ta itu med själva. Frågan är hur högt i nivåerna i byråkratin och i politiken som detta har känts till. Om detta har känts till på en väldigt hög nivå då är det ju mindre sannolikt att det tillsätts en utredning där sanningen verkligen avslöjas.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".