SKL presenterar siffrorna. Foto: Benjamin Thorén/Sveriges Radio.

Stora överskott i offentliga kassor

SKL:s ordförande Anders Knape
1:04 min

Kommunerna och landstingen kommer att få stora överskott i ekonomin de närmaste två åren, visar en rapport från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Nästa år beräknas överskotten hamna på 15 miljarder kronor.

– Vi ser en starkare tillväxt i skatteintäkter och fler arbetade timmar. Enligt vår analys blir 2011 och 2012 relativt starka, säger SKL:s ordförande Anders Knape.

Det går bra för Sveriges kommuner och landsting just nu, åtminstone ekonomiskt. Förra året uppvisades ett överskott på över 19 miljarder kronor. Och enligt prognosen från SKL blir siffrorna goda även de två närmaste åren.

I år väntas överskottet bli närmare 11 miljarder, medan nästa år blir lite lugnare. Då stannar prognosen på knappt 7 miljarder kronor.

Åren därefter blir dock betydligt tuffare, enligt SKL.

– Våra kalkyler fram till 2015 indikerar att om man inte vidtar åtgärder och om man inte får ett tillskott i sin ekonomi så ser det tuffare ut. I det korta perspektivet står sektorn starkt rustad.

Fakta om ekonomierna:

Resultat kommun och landsting 2010: 19,3 miljarder
Prognos kommuner 2011-2012: 10,8 resp 6,8 miljarder
Landstingen: 4,6 resp 1,7 miljarder

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".