Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson säger att brister måste rättas till. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Sjukförsäkringen

Försäkringskassan medger problem

Besluten går i bland inte att förstå
2:22 min

Försäkringskassan klarar inte av att hantera de nya sjukförsäkringsreglerna, konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, som i en granskning bland annat ser att de nya tidsgränserna vållar problem.

– Det betyder att den lagstiftning vi har och det som skulle vara en tydlig kedja inte fungerar som det ska, säger Jenny Kärrholm, projektledare på Inspektionen för socialförsäkringen.   

ISF har på regeringens uppdrag granskat hur Försäkringskassan klarar av att hantera de nya reglerna i sjukförsäkringen. Försäkringskassan får bland annat kritik för att pröva de nya tidsgränserna för sent eller på ett felaktigt sätt. Den delen av kritiken håller försäkringsdirektör Svante Borg med ISF.

– Det är rätt. Vi har i vissa fall haft svårigheter att hinna med att handlägga ärenden på exakt de här tidpunkterna.

Det är en tjock lunta med rapporter som presenteras i dag och Svante Borg försöker ha en positiv grundhållning till den svidande kritik som framförs.

– Man ska förhålla sig till kritik på att positivt sätt, sedan är det naturligtvis upp till oss att ta åt oss kritiken och se efter hur vi ska kunna göra vårt arbete bättre.

En allvarlig kritik i granskningen är att besluten om förtidspension, eller sjukersättning som det numera kallas, ibland är så dåligt motiverade att de inte går att förstå.

Dessutom tycker inspektionen att Försäkringskassans handläggare har ett myndighetsperspektiv, som gör det svårt att se de sjukas situation. Även den kritiken kan Svante Borg förstå.

– Är man en stor och stark myndighet, så måste man ha det för ögonen att vi hela tiden riskerar att uppfattas som anonyma, känslokalla, hårda och alldeles för stora.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson menar att kritiken ska tas på allvar.

– Jag har ett flerårigt perspektiv på detta, men det betyder inte att vi inte ska ha bråttom. Här pekar Inspektionen på flera brister och de ska rättas till, det är därför vi har Inspektionen.

I det stora är ändå Svante Borg nöjd med vad Försäkringskassan åstadkommer och han tror att Inspektionen behöver mer tid för att förstå det bättre.

– Jag tycker inte att vi ska dra för snabba slutsatser. Jag vill definitivt inte påstå att vare sig Försäkringskassan eller jag har misslyckats i vårt uppdrag. Vi har ett bestående kvalitetsarbete som vi ska satsa på, men misslyckats har vi inte gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".