Svenskarna får allt mer skatt tillbaka

Det belopp som svenskarna får tillbaka i skatteåterbäring har ökat stadigt under de senaste åren. Mellan 1999 och 2003 fördubblades återbäringen.

Snart är det dags för årets skatteåterbäring och en som väntar på pengarna är Christine Hollocks i Stockholm.

– Det ska bli spännande! Jag får lite tillbaka, 1 200 kronor. Jag ska köpa en ny madrass till min säng. Jag brukar få pengar tillbaka, 12 000 förra året, säger hon.

Återbäringen ökar stadigt
Det är många som väntar på pengar från Skatteverket just nu. I slutet av nästa vecka börjar pengarna betalas ut. Hur mycket svenskarna får tillbaka i år är inte klart ännu, men under de senaste åren har skatteåterbäringen ökat stadigt.

Förra året fick svenskarna tillbaka drygt 20 miljarder kronor på skatten, nästan en fördubbling jämfört med 1999 då återbäringen var drygt 11 miljarder.

Ökning beror på börsens nedgång
Att återbäringen ökat beror framför allt på att börsen gått ner. Därmed har skattebetalarna gjort färre vinster som ska beskattas, och fler förluster som genererar skattelättnad.

– Spararna har fler förluster som de kan uttnyttja. De har lägre vinster som gör att de får mer i skatteåterbäringen. Aktiviteten på börsen har minskat, så både vinster och förluster har minskat. Det borde betyda att skatteåterbäringen inte påverkas så mycket jämfört med förra året, säger Lennart Wittberg, kontrollstrateg på Skatteverket.

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista