Bin Ladins hemliga gömställe. Foto: Aamir Qureshi/AFP

"Pakistan borde ha vetat om bin Ladin"

Indiens inrikesminister: ”Vad var det vi sa?”
1:28 min

Misstron mot Pakistan växer efter den amerikanska operationen som ledde till Usama bin Ladins död. I både Indien och Afghanistan frågar man sig hur det kunde gå obemärkt förbi att al-Qaidaledaren gömde sig i närheten av huvudstaden Islamabad, bara ett stenkast från en stor militärhögskola.

Pakistans säkerhetstjänst borde ha känt till detta, anser det afghanska försvarsministeriets talesman:

– Man borde åtminstone ha känt till vad som pågick i huset och vem som bodde där, sa talesmannen Zaher Azimy i den första direkta kommentaren från afghanskt regeringshåll.

Den mäktiga pakistanska säkerhetstjänsten ISI har varit märkbart tyst efter den amerikanska räden, något som bidrar till frågetecknen kring ISI:s trovärdighet. Officiellt är Pakistan en nära allierad till USA i kampen mot terrorismen, men särskilt ISI har flera gånger anklagats för att också stödja terrorister som strider mot NATO-trupper i Afghanistan och stått bakom attacker i Indien.

USA gav ingen information till ISI förväg om tillslaget mot Usama bin Ladins hus i Abbottabad i måndags. Att det har funnits misstänksamhet mot Pakistan också från USAs sida står klart sedan CIA-chefen Leon Panetta uttalat sig i tidningen Time:

– Vi kom fram till att alla försök till samarbete med pakistanierna riskerar att äventyra uppdraget. De skulle kunna varna målet, säger CIA-chefen.

Panettas påståenden tillbakavisas av Pakistans utrikesminister, som kallar dem oroande.

- Pakistan har en nyckelroll i kampen mot terrorismen, säger utrikesminister Salman Bashir till BBC. Landets president har flera gånger framhållit att Pakistan i allra högsta grad är inblandat i terrorbekämpning och att Pakistan också lider stort av islamistisk terror.

Pakistans mäktiga granne och rival Indien var bland de första som förde fram Bin Ladins gömställe som bevis för att ISI och den pakistanska regeringen inte går att lita på.

- Indien har länge sagt, och nu fick de ju vatten på sin kvarn här, att Pakistan är ett dysfunktionellt land med massor av terroristorganisationer som inte minst hotar Indien, säger Christer Petterson som är frilansjournalist i New Delhi.

Det indiska säkerhetsetablissemanget har länge sett Pakistan som sin stora fiende. Att Usama bin Ladin hittades i en stad dominerad av militärer utanför huvudstaden Islamabad understryker ännu mer för Indien att Pakistan är ett stort regionalt problem, säger frilansjournalisten Christer Petterson.

-- Inrikesministern var den som gick ut från regeringen på en gång med budskapet "vad var det vi sa?".

Den indiska pressen har varit tydlig med att bin Ladins död är ett bevis på att Pakistan har drivit ett dubbelspel. Efter terrordådet i Bombay 2008 då över 160 människor dödades av terrorister som spårats till Pakistan försämrades relationen mellan länderna till en ny bottennivå.

 - Det är först nu på senare månaderna som man har lyckats börja prata igen med varandra, så nu blir det intressant att se vad som kommer att hända härnäst - om den här processen kommer att stoppa nu, eller om Indien trots allt kommer att fortsätta att förhandla med Pakistan, säger Christer Petterson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".