Ny tid kräver nya anpassningar. Foto: Khalil Hamra/Scanpix.

Arabisk revolt försonade bittra rivaler

Arabisk revolt försonade bittra rivaler
2:02 min

Vid lunchtid idag hålls en högtidlig försoningsceremoni i Kairo mellan de bittra palestinska rivalerna Hamas och Fatah. Försoningsavtalet är ett resultat av egyptisk diplomati, det första konkreta tecknet på att det nya Egypten har en ny utrikespolitik.

Israel har dömt ut det som ett hårt slag mot fredsprocessen. Och i Washington är man inte belåten. Men avtalet är ett resultat av de ommöbleringar de arabiska revolterna orsakat i politiken.

Om Hamas och Fatah fortsätter att slåss mot varandra får vi aldrig någon palestinsk stat. Så har de allra flesta palestinier resonerat i flera år - sedan Hamas tog kontroll över Gaza medan Fatah styrt på Västbanken och förhandlat med Israel.

Många har lagt skulden på de båda bittra rivalerna, men många har också varit medvetna om att Israel och USA aktivt motarbetat en försoning och föredragit att driva en fredsprocess med enbart Fatah eftersom Hamas vägrar erkänna Israel.

När den överraskande nyheten om försoningsavtalet kom, sa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att Fatah och den palestinske presidenten Mahmoud Abbas måste välja mellan Hamas och fred med Israel.

Men det nya Egyptens utrikespolitik är inte lika lyhörd för Israels och USA:s önskemål som Mubarakregimen var. Och trots flera bedömares skepsis, har Egypten valt att stå värd för ett riskabelt försoningsprojekt och bedriva en utrikespolitik som anses bättre överensstämma med den allmänna opinionen.

Många tolkar detta som ett knäfall för Hamas, det muslimska brödraskapet och en Israelfientlig islamism. Men samtidigt som Fatah försvagats av Mubaraks fall, är Hamas alltmer pressat av de blodiga händelserna i Syrien.

Syrien är en av Hamas viktigaste beskyddare, men när Syrien nu kräver lojalitet och att Hamas ska ta ställning för regimen mot demonstranterna, finns det mycket som tyder på att Hamas kommer att överge sitt högkvarter i Damaskus och flytta till något annat arabland, vilket skulle beröva både Syrien och Iran ett viktigt spelkort.

Och det här bara början på de utrikespolitiska ommöbleringar de arabiska revolterna kommer att ge upphov till, skrev en kommentator.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".