Befolkningen drabbas hårt av översvämningarna.

Stora delar av Bangladesh under vatten

Två tredjedelar av Bangladesh är under vatten. Över hundratusen människor lider av diarréer och andra  vattenrelaterade sjukdomar och dödssiffran stiger för varje timme.

Det är officiellt cirka 260 döda i enbart Bangladesh och totalt har nästan 900 omkommit till följd av översvämningarna i Asien.

På många av gatorna i 13-miljonerstaden Dhaka vadar nu människor fram i midjehögt vatten. En av de många floderna som rinner genom staden har en vattennivå som ligger 188 centimeter över den nivå som betecknas som farlig.

Ont om mat
Skolor och andra officiella byggnader börjar bli de enda torra platser dit folk flyr för att undkomma vattenmassorna. Förutom att allt fler nu börjar bli sjuka av det stinkande vattnet som täcker mer än 40 procent av huvudstaden så börjar det också bli ont om mat.

– Jag och mina barn har i inte ätit något på tre dagar nu för min man som är rickshawförare har inte kunnat få något jobb, berättar en kvinna för nyhetsbyrån Reuters.

Regeringen vill inte ha hjälp
Bangladesh är ett av de fattigaste länderna i världen och många lever på den lilla summa pengar de kan få in under en dag. Nu har de flesta mycket svårt att få några inkomster alls. Nästan 30 miljoner av landets innevånare är nu mer eller mindre påverkade av översvämningarna.

Regeringen har sagt att de just nu inte behöver någon internationell hjälp alls. Trots det har Röda Korset i Bangladesh börjat med påtryckningar på Internationella Röda Korset om hjälp till landet.

Från väder och varningscentret i Bangladesh spår man än mer regn de kommande dagarna, så situationen ser ut att bli mycket värre. Nu börjar många prata om att det nu blir värre än 1998 då landet led svårt av översvämningar och av dess följder.

Margita Boström, Bangkok
margit.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".