Bilden visar enligt Amnesty att flera byggnader lagts till i fånglägret sedan 2001. Foto: DigitalGlobe,Inc/Amnesty

200 000 i politiska fångläger i Nordkorea

Enligt Amnesty International håller Nordkorea 200 000 människor fängslade i jättelika politiska fångläger där de tvingas att arbeta under slavlika förhållanden. De utsätts också för tortyr, enligt människorättsorganisationen.

Organisationen offentliggör nytagna satellitbilder som visar fyra av sammanlagt sex fångläger.

Bara ett av lägren är så stort att det täcker ett område på hela fem dalgångar, där hålls upp emot 50 000 människor. Ofta finns där hela familjer som bedöms som skyldiga för att någon familjemedlem misstänks för ett brott

När man jämför med bilder från 2001 ser man att fånglägren växt markant sedan dess.

Ekot

Kim, Kim och Kim

  • Kim Il-Sung (1912 – 94) var gerillaledare och grundade Nordkorea 1948 i den efter andra världskriget sovjetkontrollerade delen av Koreahalvön. Kallas för landets "store ledare" och omgärdas av en enorm personkult. Är trots sin död fortfarande formellt landets "evige" president.
  • Kim Jong-Il (född 1942) var faderns privatsekreterare på 1960-talet och etablerades som efterträdare 1980, kallad för landets "käre ledare". Tog över efter faderns död, formellt som Arbetarpartiets generalsekreterare och ordförande för Nationella försvarskommissionen.
  • Kim Jong-Un (född 1983 eller 1984) är Kim Jong-Ils yngste son, men har ändå utsetts till "tronföljare". Valdes i höstas in i centralkommittén och partiets militärkommission. Tippas inom kort bli vice ordförande i Nationella försvarskommissionen.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".